Bevelen op volgen van politie en andere bevoegde personen

Bij de start en het einde van elke schooldag, evenement, verkeersongeval en op verschillende drukke verkeerspunten in Lokeren wordt het verkeer geregeld door bevoegde personen. Meer en meer stellen zij vast dat weggebruikers hun bevelen niet kennen of niet naleven. Daarom volgt hier een opfrissing.

agent die het verkeers regelt

Wanneer de agent slechts één arm horizontaal houdt, betekent dit net hetzelfde als wanneer de beide armen horizontaal gestrekt zijn.

Wanneer de agent van richting verandert, steekt hij eerst één arm omhoog om al het verkeer eerst laten stoppen, dan te draaien en vervolgens het verkeer in de andere richting door te laten.

Ook als je mag door gaan, kan het nog altijd zijn dat je moet voorrang verlenen aan bepaalde weggebruikers die ook door mogen.

De hiërarchische volgorde

Als er verschillende zaken aanwezig zijn, bijvoorbeeld de politieagent regelt het verkeer maar er staan ook verkeerslichten, dan weet je wat je moet opvolgen wanneer je de hiërarchische volgorde kent.

1. Helemaal bovenaan staat de politieagent

2. Één stap lager staan de verkeerslichten

3. Nog een stapje lager heb je de verkeersborden

4. Helemaal onderaan heb je de verkeersregelsAls er geen verkeerstekens aanwezig zijn, dan gelden de algemene regels zoals bijvoorbeeld de voorrang van rechts. Zijn er verkeersborden maar geen lichten of geen bevoegd persoon, dan gelden de verkeersborden. Als er verkeerslichten staan, gelden de verkeersborden niet meer. Helemaal bovenaan de piramide staan de bevoegde personen.

Dit wil zeggen dat de verkeerslichten en de voorrangsborden niet meer gelden wanneer een bevoegd persoon het verkeer regelt.

Labels