Dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen: je staat als slachtoffer niet alleen

Bijna 30 jaar geleden werd 25 november door de Verenigde Naties uitgeroepen tot internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen. Een belangrijk thema om onder de aandacht te brengen want volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) is meer dan één op de drie vrouwen wereldwijd het slachtoffer van geweld; in haar privéleven, openbare leven of beroepsleven. De omvang van geweld tegen vrouwen is dus groter dan we denken.

geweld

1712 - het nummer dat je belt bij vragen over geweld



VOOR WIE?

  • Maak je zelf geweld mee?
  • Ben je bezorgd om iemand anders of zit je met een vermoeden van geweld?
  • Heb je ooit geweld meegemaakt en zit het je nog altijd dwars? Ben je bang dat je soms je zelfbeheersing kwijt raakt en iemand ongewenst pijn doet?
  • Doe je mee met een groep pesters en voel je je daar schuldig over?

Bel dan 1712.

1712 is er voor jou: kind, jongere, volwassene en oudere.

1712 is er voor elke vraag over elke vorm van geweld of misbruik. Niet alleen lichamelijk geweld. Ook psychisch, economisch of seksueel geweld.

1712 is er voor slachtoffer en dader, jongen en meisje, man en vrouw, homo en hetero.

WANNEER KUN JE BIJ 1712 TERECHT?                                                                                                                                                                                           Elke werkdag, van maandag tot vrijdag, van 9 tot 17 uur.

WAT BELOOFT 1712?

Het gesprek is gratis. Het gesprek is discreet: jouw oproep naar 1712 verschijnt niet op de telefoonrekening en je hoeft niet te zeggen wie je bent.

WAT DOET 1712?

Ze nemen de tijd om goed naar jou te luisteren. Ze geven informatie over de betekenis van geweld en misbruik en over de wereld van hulpverlening en justitie. Ze vertellen wat je rechten zijn en hoe je op geweldsituaties kan reageren. Ze geven advies. Ze schatten samen met jou alle risico’s in van de situatie en van de acties die je kan ondernemen. Ze laten de beslissingen aan jou over. Tenzij je in gevaar bent, dan komen ze in actie. Ze kunnen je verder doorverwijzen naar een Centrum Algemeen Welzijnswerk, een vertrouwenscentrum kindermishandeling of een andere dienst.

Meer info? www.1712.be