Onze drones zorgen voor extra ogen in de lucht! De politiezone maakt nu ook gebruik van drones

Onze drones zorgt voor extra ogen in de lucht

Onze drones zorgen voor extra ogen in de lucht!

Misschien heb je het al gemerkt: het politiekorps van Lokeren kan voortaan 2 drones inzetten. De politie zal de toestellen enkel gebruiken om een wettelijk doel na te streven. Ze vereenvoudigen het opsporen van daders en leveren bewijsmateriaal. Zo kunnen er problemen worden voorkomen of snel worden aangepakt. Het helpt criminaliteit en overlast te voorkomen.

Zo kunnen deze toestellen operationeel ingezet worden tijdens evenementen, bij gerechtelijke opdrachten of verkeersacties, bij heterdaad diefstallen en inbraken maar ook voor de opmaak van schetsen van verkeersongevallen.

Bovendien werd ook al versterking geboden bij het opsporen van verdachten bij een inbraak op heterdaad. Ook bij huiszoekingen van de recherche, bij de vaststelling van  een verkeersongeval met luchtfoto’s bewees de drones al zijn nut.

Je ziet: ‘onze extra ogen in de lucht’ leveren een belangrijke meerwaarde in onze dagelijkse werking!

Uiteraard kan en mag niet iedereen de toestellen besturen: twee inspecteurs volgden een intensieve opleiding tot dronepiloot en slaagden met glans! Het toestel is zeer compact, snel inzetbaar, uitgerust met een infraroodcamera, thermische opties en een luidspreker.

De beelden van de dronecamera's worden op een beveiligde politieserver geplaatst zodat voldaan is aan de wet op de gegevensbescherming:

  • passende technische en organisatorische maatregelen  voor bescherming van de geregistreerde camerabeelden

De politie benadrukt dat haar drones steeds met het nodige respect voor de privacy zal gebruikt worden en enkel ingezet wordt om binnen het wettelijk kader andere politieacties te ondersteunen.

De Lokerse gemeenteraad gaf aan de korpschef de toestemming om twee drones met mobiele camera's zichtbaar in te zetten op zijn grondgebied.