Wat is een BIN?

BIN

Een BuurtInformatieNetwerk of kortweg ‘BIN’, is een samenwerkingsverband tussen inwoners van een bepaalde buurt, de lokale politie, de gemeente en een BIN-coördinator. Bij acute incidenten zoals bv. een inbraak met heterdaad of verdachte handelingen, kan de politie een bericht uitsturen naar alle leden van het netwerk om enerzijds alert te zijn en anderzijds nuttige informatie door te geven aan de politiediensten.

Praktisch

De fusiezone PZ Aalter/Maldegem zal vanaf 1 januari 2024 gebruik maken van de module BIN-Alert voor de BIN-werking. Deze module is geënt op het reeds gekende BE-Alert van het Nationaal Crisiscentrum, wat gebruikt wordt voor de verwittiging van de bevolking bij nood- en rampenplanning. Zo wordt ook voor de BIN’s een performant netwerk gegarandeerd voor het verzenden van berichten. De overstap zorgt er bovendien voor dat het lidmaatschap van een BIN voor de burger volledig gratis wordt. De kosten worden gedragen door het gemeentebestuur van Aalter en Maldegem.

De berichtgeving via BIN-alert kan op drie manieren:

  • Eerst en meest gebruikt is de sms die naar alle leden wordt verstuurd;
  • Daarnaast is er ook de mogelijkheid tot het versturen van een spraakbericht (ingesproken of tekst-to-speech);
  • Tot slot kan ok een email verstuurd worden naar alle leden.

De eerste twee vormen van berichtgeving worden gebruikt om acute informatie te delen, op het moment van de feiten zelf. Een email zal eerder later na de feiten gebruikt worden als bijkomende vorm van buurtonderzoek.

Hoe aansluiten?

Burgers die zich willen aansluiten op een bestaande BIN, kunnen nagaan via deze link of hun straat reeds onder een bestaande BIN valt. Het volstaat contact te leggen met uw BIN-coördinator om u te laten toevoegen tot de ledenlijst.

Meer info?

Heb je meer info nodig of blijf je met een vraag zitten? Neem dan contact op met de BIN-coördinator van de lokale politie Aalter/Maldegem commissaris Tim D'haene.