De procedure
- Je kan je aanbieden bij elk commissariaat van onze politiezone.
- Zorg ervoor dat je volgende documenten bij je hebt:
- geldige boorddocumenten van het voertuig: het gelijkvormigheidsattest, het inschrijvingsbewijs, het geldig keuringsbewijs, het geldig verzekeringsbewijs ('groene kaart');
- bij takeling wegens niet-verzekering moet je ook een geldig verzekeringscontract voor een minimumduur van 1 jaar kunnen voorleggen;
- als je het voertuig laat ophalen door een derde persoon (bv. garagehouder) dan dien je te zorgen voor een schriftelijke toestemming vanwege de eigenaar of de gebruikelijke bestuurder.
- Je zal verhoord worden en vervolgens een document voor teruggave ontvangen. Dat document geef je af aan de betrokken takeldienst.
Takelings- en stallingskosten
- Takeling ingevolge een inbreuk op de wegcode (bv.: voertuigen voor toegangspoort, op oversteekplaatsen voor voetgangers, voertuigen die het verkeer hinderen, …) en takeling van autowrakken of voertuigen achtergelaten op de openbare weg: zie tabel met tarieven onderaan het artikel.
- Takelingen ingevolge verkeersongevallen met of zonder gekwetsten: toepassing van de takelings- en stallingstarieven van de aangestelde takeldienst.
- Takeling ingevolge niet-verzekering: toepassing van de takelings- en stallingskosten vastgelegd door het ministerie van Justitie (omzendbrieven 62 en 62bis, beschikbaar op de website van het Openbaar Ministerie). De takelings- en stallingskosten moet verplicht betaald worden voor afhaling van het voertuig.
Onder volgende omstandigheden worden, gedurende 7 dagen, geen takelings- en stallingskosten aangerekend:
- Zuiver bestuurlijke takeling: takeling ingevolge overmacht (bv.: takeling van voertuigen aanwezig voor de plaatsing van tijdelijke signalisatie, takeling ingevolge brand, openbare orderverstoringen, …).
- Takeling op vraag van het parket van de procureur des Konings of op vraag van de onderzoeksrechter.