Samenwerkingsverbanden

Er werden verschillende samenwerkingsverbanden gesloten met o.a. politiezones Brasschaat en Noord om de eigen capaciteit zo efficiënt mogelijk te kunnen gebruiken,

Voertuigen (c) Vera Winnens

Politiezones Brasschaat en Schoten werken al lange tijd samen in diverse domeinen. Sinds 2001 hebben de zones een samenwerkingsverband voor crisisinterventie (het beantwoorden van oproepen die binnenkomen via de noodcentrale) en sinds 2012 inzake recherche. Deze samenwerking werd op 1 juli 2021 uitgebreid met politiezone Noord (Kapellen en Stabroek). Het doel van het akkoord is om de politieambtenaren in de drie zones efficiënter in te zetten tijdens de nachten.

Tijdens weeknachten is er van elke zone een interventieploeg op het terrein. Daarbovenop voorziet één zone ook steeds een extra ploeg met een operationele verantwoordelijke. Tijdens weekendnachten zijn er vier ploegen aan het werk zijn en één ploeg met een operationele verantwoordelijke in de drie zones. Doorheen de dag werkt elke politiezone met de eigen ploegen. Voordeel van deze samenwerking is dat er personeel vrijkomt om lokale toezichtsploegen in te zetten die zullen werken op de plaatselijke problemen binnen de politiezones.

Ook voor het recherchewerk werd een samenwerking opgezet. Sinds 1 juli 2021 is er één permanentieteam van de respectieve recherchediensten bereikbaar en terugroepbaar voor de drie zones. Dit team wordt ingezet bij heterdaadsituaties met arrestatie en wanneer er onmiddellijk verder onderzoek nodig is.