Hersteldienst nodig? Wees waakzaam en laat je goed informeren!
In het kader van 'Wereldloodgieterdag' (11 maart 2025) vestigt de FOD Economie de aandacht op het fenomeen 'problemen met hersteldiensten'. Vorig jaar ontvingen zij maar liefst 1.068 meldingen over hersteldiensten door loodgieters, elektriciens, schoorsteenvegers...
Wees steeds waakzaam en laat je vooraf goed informeren! Wil jij hoge facturen vermijden? Volg dan onderstaande tips!

De FOD Economie ontving vorig jaar maar liefst 1.068 meldingen over hersteldiensten. De meldingen gingen vooral over woekerprijzen, onrechtmatige benadering, onvolledige informatie over de prijs en een gebrekkige uitvoering van de herstelling.
Ben je op zoek naar een hersteldienst, hou dan rekening met deze drie gouden tips - zeker als het dringend is!
- Wees steeds voorbereid: sla de contactgegevens van een goede slotenmaker, loodgieter en andere hersteldiensten in je buurt goed op. In geval van nood moet je niet nog snel op zoek gaan. Onder tijdsdruk is het nl. moeilijker om een weloverwogen keuze te maken. Je kan ook aanbevelingen vragen bij vrienden, familie, buren en collega's. Zij kennen misschien al een betrouwebare hersteldienst of weten welke bedrijven je beter kan mijden.
- Contacteer niet zomaar de eerste onderneming die verschijnt na een opzoeking via Google of een andere zoekmotor. Ondernemingen kunnen nl. betalen om bovenaan de zoekresultaten te verschijnen. Check zeker online beoordelingen en verifieer de website van de hersteldienst goed.
-
Wees waakzaam voor aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn. Wees op je hoede voor aanbiedingen met extreem lage prijzen. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Vergelijk als het kan meerdere offertes voor je een keuze maakt. Dat helpt je ook om een beter idee te krijgen van redelijke prijzen en betrouwbare ondernemingen te identificeren.
Maar ook als de onderneming al voor je deur staat, kan je best nog een aantal dingen checken voor ze aan de werken beginnen:
- Wees duidelijk over je behoeften: hoe meer details je geeft, hoe beter de dienstverlener de situatie correct kan beoordelen en een passende oplossing kan aanbieden.
- Vraag voor de start van de werken naar de totale prijs. Je kan een schriftelijke bevestiging vragen van de volledige prijs. Ook bijkomende kosten, zoals vervangstukken, moet men schriftelijk aan jou meedelen voordat ze worden uitgevoerd. Je hebt bovendien ook nog het recht om te weigeren dat de werken uitgevoerd worden. Laat je dus zeker niet onder druk zetten.
- Informeer naar de garanties: zorg dat je begrijpt wat er gedekt wordt en voor welke periode.
Toch misleid of opgelicht bij een herstelling? Dit kan je melden via ConsumerConnect. De Economische Inspectie van de FOD Economie analyseert de melding en kan beslissen om een onderzoek in te stellen en zo een einde te maken aan die frauduleuze praktijken.