Opgepast voor frauduleuze oproepen!
Het fenomeen 'Helpdeskfraude' blijft actueel. Het gaat om telefonische oproepen waarbij de oproeper zich valselijk uitgeeft als bankmedewerker, iemand van Card Stop of zelfs politieagent.
We kregen in onze politiezone de afgelopen week verschillende meldingen van zo'n verdachte telefoontjes. Wees alert!

De afgelopen week gaven onbekenden zich meermaals uit als medewerkers van politie. Met een leugen (een vermeende inbraak en verdachten die gevlucht zouden zijn) wilden zij persoonlijke informatie bekomen.
Hoe herken je 'Helpdeskfraude'?
- De oproeper geeft zich valselijk uit als bankmedewerker/'Card Stop'/politieagent;
- De oproeper (oplichter) biedt u op indringende wijze aan om uw geld en juwelen of andere zaken 'veilig' te stellen;
- Er gaat gaat vaak een grote overtuigingskracht uit van dergelijke oplichters. Ze beweren dat ze je willen helpen naar aanleiding van vermeende recente feiten van diefstal en het zogenaamde reële gevaar dat je loopt;
- Indien er geen gevolg zou worden gegeven aan het zogenaamde 'veilig' stellen van iets van waarde, dan beweert men dat je zeer snel slachtoffer zal worden van een inbraak in de woning;
- Het gesprek wordt vijandiger naarmate men merkt dat je geen geloof hecht aan het ongeloofwaardige of misleidende verhaal.
Tip: geef geen persoonlijke informatie vrij en verleen geen toegang tot uw woning door onbekenden. Verbreek meteen de lijn en neem onmiddellijk contact op met uw lokale politiezone.
Toch slachtoffer?
- Kreeg je een verdacht telefoontje? Meld het dan aan de FOD Economie via meldpunt.belgie.be.
- Heb je jouw bankgegevens doorgegeven? Neem dan onmiddellijk contact op met je bank en contacteer Card Stop op 078 170 170. Zo kunnen eventuele frauduleuze transacties geblokkeerd worden.
- Doe aangifte bij de politie.