OPGELET voor QUISHING, de nieuwe vorm van phishing

De Economische Inspectie van de FOD Economie blijft meldingen over valse e-mails en sms’en ontvangen. Oplichters maken ook gebruik van quishing (valse QR-codes) en van artificiële intelligentie. De buitgemaakte gegevens  gebruiken ze vervolgens voor social engineering, een frauduleuze praktijk om je nog persoonlijker te benaderen en de kans op succes voor de fraudeur te verhogen.

Quishing

Phishing, smishing en vishing maar nu ook quishing

“Phishing” is een ondertussen gekende vorm van oplichting per e-mail. Het enige doel is om je via allerlei listen op links te laten klikken en je zo geld afhandig te maken. Bij smishing gebeurt dat via sms’en en bij vishing bellen de oplichters je gewoon op.

Maar nu moeten we dus ook  quishing toevoegen aan die lijst. Daarbij worden QR-codes via e-mails, sms’en of WhatsApp-berichten verspreid waarachter URL-codes verborgen zitten. Die lijken van officiële instanties te komen en manen de slachtoffers aan om een (fictieve) boete of rekening te betalen.  

Wanneer slachtoffers de QR-code scannen, belanden ze op phishingwebsites of moeten ze een betaling uitvoeren. Ook worden QR-codes gebruikt om schadelijke software te installeren bij slachtoffers. Die software bevat vaak malware, gericht op het stelen van persoonlijke gegevens zoals inloggegevens voor internetbankieren.

Lees alles erover via deze link : https://news.economie.fgov.be/234379-quishing-opgelet-voor-deze-nieuwe-…