Slachtoffer van partnergeweld

In elke relatie gebeurt het wel dat partners het niet eens zijn met elkaar. Dit hoeft niet altijd een probleem te zijn. In sommige gevallen leidt dit echter tot partnergeweld. Dit geweld kan verschillende vormen aannemen:

  • Psychisch (dreigen, kleineren, chanteren ...)
  • Economisch (niet-betalen van alimentatie, onevenwichtige kostenverdeling ...)
  • Fysiek (slaan, verwonden, duwen ...)
  • Sociaal (contacten met familie verhinderen ...)
  • Seksueel (veilige seks weigeren, ongewenste seksuele handelingen, verkrachten ...)

Er is hulp!

Heb je te maken met geweld in jouw relatie of tegenover een kind in je gezin? Of met de dreiging van geweld? Blijf er niet mee rondlopen. Er zijn verschillende manieren om hulp te krijgen. Je staat er niet alleen voor.

Praat erover

Praten met een goede vriend, een familielid of een buur die je goed vertrouwd kan goed zijn om jouw verhaal te delen. Het praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak zijn er meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt. Je kan je hart luchten bij deze persoon en je kan ook vragen of hij/zij met je mee gaat naar een hulpinstantie.

Bel of chat anoniem met 1712 

Je kunt jouw vragen stellen of je hart luchten. Je krijgt een professionele hulpverlener aan de lijn, die aandachtig naar jouw verhaal luistert. Je kan ook chatten of mailen. Deze hulpverlener zet alles voor je op een rij, beantwoordt jouw vragen en geeft je advies. Ook kijkt de hulpverlener samen met jou welke professionele hulp er nodig is. Het gesprek is gratis én discreet: de oproep naar 1712 verschijnt niet op je telefoonrekening en je hoeft niet te zeggen wie je bent.

Directe nood? Bel het noodnummer 101. De politie is opgeleid om met huiselijk geweld en kindermishandeling om te gaan. 

Partnergeweld in je omgeving

Veel mensen weten geen raad met geweld in hun omgeving. Het is heel begrijpelijk als je niet meteen weet hoe te reageren. Lees op de website van CAW vijf tips om er op een goede manier mee om te gaan.

Getuige van partnergeweld?

Verwijs de betrokkene door naar het CAW in Dendermonde.

Bel 1712 of bezoek www.1712.be.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 052 46 83 83.