12 procent gecontroleerde fietsen niet-verkeersveilig

De lokale politie Damme/Knokke-Heist controleerde de voorbije weken 974 fietsen in het Damse en Knokke-Heistse verkeer. 119 fietsen of 12 procent van de gecontroleerde fietsen was niet verkeersveilig. In totaal reden 37 fietsers of 4 procent tegen de lamp omdat ze geen of een defect fietslicht hadden. De controles rond "Ej me velo gezien!?" lopen nog tot eind januari 2024. 

Campagnebeeld Ej me velo gezien!?_2023-2024

“Tijdens de donkere maanden is het belangrijk dat fietsers extra goed zichtbaar zijn in het verkeer”, zegt korpschef Steve Desmet. “Goede fietsverlichting en het dragen van fluorescerend materiaal kan al een groot verschil maken. Vooral sportieve fietsen vormen een probleem. Velen zijn voorzien van verlichting, maar de verplichte reflectoren ontbreken vaak.”

De fietscontroles maken deel uit van de elfde editie van de campagne Ej me velo gezien!?. Deze controles lopen ook na de campagne door. "In Damme en Knokke-Heist kan je fiets het hele jaar door gecontroleerd worden. Dat is noodzakelijk als we de resultaten van onze jaarlijkse controles bekijken en rekening houden met de meldingen van verontruste burgers”, concludeert Desmet.