Ej me velo gezien!? | Politie voert fietscontroles uit

De elfde editie van de campagne Ej me velo gezien!?  gaat van start. De lokale politie Damme/ Knokke-Heist, gemeente Knokke-Heist en stad Damme gaan opnieuw de strijd aan tegen fietsers die niet goed zichtbaar zijn in het verkeer. Om de campagne vorm te geven slaan ze de handen in elkaar met de West-Vlaamse cartoonist Sé (alias voor Sebastiaan Geeraert) van SeZart. 

Campagnebeeld Ej me velo gezien!?_2023-2024

Ej me velo gezien!? 

De doelstelling van de campagne is duidelijk: jonge fietsers aanmoedigen om te rijden met een verkeersveilige fiets en goed zichtbaar te zijn in het verkeer. De fietsers die in orde zijn, ontvangen een leuk gadget. "Een fiets zonder lichten is als een fiets zonder banden", zegt de Jeugdraad van Knokke-Heist. "Iedereen die een extra inspanning doet om goed zichtbaar te zijn, maakt kans op een leuke prijs."

Ej me velo gezien!? is een initiatief van de lokale politie Damme/ Knokke-Heist in samenwerking met de gemeente Knokke-Heist en stad Damme. Tijdens de campagne voert het politieteam gerichte fietscontroles uit over het hele grondgebied. Daarnaast loopt er tijdens de actie een online campagne die de aandacht vestigt op verkeersveiligheid en de fietsers enkele tips meegeeft.  

Het politieteam controleerde tijdens de vorige editie 1.872 fietsen in het Damse en Knokke-Heistse verkeer. Zeventien procent liep tegen de lamp omdat hun fiets niet-verkeersveilig was. In totaal had drie procent van de fietsen geen of een defect fietslicht. Deze fietsers kregen een waarschuwing en moesten hun fiets binnen de week in orde stellen. 

Preventieve controles 

Begin november hield de lokale politie al preventieve fietscontroles in de Damse en Knokke-Heistse basisscholen. Het politieteam controleerde in totaal 693 fietsen. Bijna een op vier was niet verkeersveilig. 38 fietsen hadden geen of een defecte fietsverlichting. “Vooral koersfietsen en mountainbikes vormen een probleem”, zegt korpschef Steve Desmet. “Ouders vergeten vaak dat ook een sportieve fiets bij duisternis uitgerust moet zijn met verlichting en reflectoren.” 

Quotes van de partners 

Burgemeester Jan Morbee: “Zelf ben ik vaak met de fiets op de baan, dus ik weet hoe belangrijk het is om zichtbaar te zijn in het verkeer. Zeker nu de dagen kort en donker worden, is het van groot belang dat fietsers ervoor zorgen dat hun fiets in orde staat. Ook mensen die met de mountainbike of koersfiets op stap gaan, mogen fietsverlichting niet uit het oog verliezen. Deze campagne besteedt hier aandacht aan en ik kan dit alleen maar aanmoedigen.” 

Burgemeester Joachim Coens: “Samen met het promoten van de fiets, is de aandacht voor de zichtbaarheid van de fietser in de donkere dagen belangrijk. Een goed werkend fietslicht, reflectoren en een fluohesje tijdens het woon-werk- en woon-schoolverkeer zijn geen overbodige luxe. Zorg dat de andere weggebruikers je zien, zo vermijden we ongevallen en menselijk leed.” 

Cartoonist SeZart: “Het is belangrijk om als fietser op te vallen in het verkeer. Een helm, een fluohesje, goed werkende verlichting en een vriendelijke glimlach zijn vaste waarden die ook ik meeneem in het verkeer.”