Nieuwe zomersamenwerking met Nederlandse politie

De lokale politie Damme/Knokke-Heist krijgt vanaf vrijdagnacht bijstand van de Nederlandse politie om overlastproblemen met Nederlandse jongeren aan te pakken. “Traditiegetrouw vertoeven in deze periode veel Nederlandse jongeren in de Knokke-Heistse uitgaansbuurten”, verduidelijkt korpschef Steve Desmet. “De afgelopen jaren zorgde deze doelgroep voor heel wat overlast en was de samenwerking met de Nederlandse politie een grote meerwaarde.

Beeld genomen tijdens de samenwerking in 2021.

Inzet Nederlandse politie

De Nederlandse bereden politie bijt de spits af en patrouilleert enkele nachten in Knokke-Heist. Ze vormen een gemengde patrouille met ruiters van de Belgische Federale Politie. “De ruiters zijn makkelijk aanspreekbaar, goed zichtbaar en uitermate geschikt voor preventief toezicht in de uitgaansbuurten”, licht de korpschef toe.

Komende nachten vormt een politie-inspecteur ook een gemengde patrouille met een Nederlandse collega van de Eenheid Midden-Nederland (District Gooi en Vechtstreek). “Dankzij de samenwerking kunnen we efficiënter optreden”, licht Desmet verder toe. “Zo kunnen we de jongeren sneller identificeren omdat onze Nederlandse collega’s toegang hebben tot de Nederlandse informatiedatabanken. Bovendien merken we dat de jongeren sneller in dialoog gaan met een Nederlandse agent.” Harm van de Voorde is als teamchef bij Politie Nederland betrokken bij de samenwerking. Hij beaamt de woorden van Desmet. “Het is goed dat we hier in Knokke-Heist aanwezig zijn om onze lokale kennis te delen met de Belgische collega’s. Daarmee versterken we elkaar en kunnen we samen overlast beter tegengaan.”

Voor het eerst neemt ook de Nederlandse hondenbrigade deel aan de samenwerking. Ze vormen eind juli enkele nachten een gemengde patrouille met een hondengeleider en politiehond van de lokale politie.

Benelux-politieverdrag

De grensoverschrijdende samenwerking is mogelijk dankzij het Benelux-politieverdrag. Hierdoor kan een agent uit de Benelux in elk van de drie landen onder bepaalde voorwaarden het verkeer regelen, identiteitscontroles uitvoeren en individuen of groepen escorteren om de openbare orde en de veiligheid te garanderen.

De Benelux-landen ondertekenden in 2018 een nieuw verdrag om de slagkracht van de grensoverschrijdende samenwerking verder te verbeteren met o.a. meer mogelijkheden op het vlak van informatie.