Preventietips tegen diefstallen van fietscomputers en fietsen

Afgelopen week werden in onze politiezone verschillende aangiftes gedaan van diefstallen van fietscomputers. Om te vermijden dat ook jij slachtoffer wordt, raden we aan om de fietscomputer steeds van de fiets te halen als je deze ergens onbewaakt achterlaat (ook al ben je maar even weg).

Preventietips tegen diefstallen van fietscomputers en fietsen

Helaas worden ook nog te vaak fietsen gestolen. Met volgende tips maak je het een potentiële dief niet makkelijk en is de kans kleiner dat ze met jouw fiets gaan lopen:

  • Sluit je fiets bij voorkeur af met 2 verschillende types sloten. Dieven specialiseren zich vaak maar in het kraken van één type slot. Daarom is het belangrijk er een goede gewoonte van te maken om jouw fiets overal steeds met twee sloten te sluiten, ook al is het maar voor even. Bovendien betekent twee sloten dat de dief twee keer zoveel tijd nodig heeft om de diefstal te plegen en hierdoor het risico loopt op heterdaad betrapt te worden.
  • Hang jouw fiets (bij voorkeur met het frame) steeds vast aan een vast voorwerp. Zo voorkom je dat een dief uw fiets optilt en meeneemt. Doe dit ook in een beveiligde gesloten garage. Het kan voldoende zijn dat iemand de toegangsdeur niet op slot doet of een onbevoegde persoon binnenlaat, met een diefstal tot gevolg.
  • Laat jouw fiets graveren of labelen. De gemeentelijke preventiedienst van Knokke-Heist graveert gratis jouw fiets met jouw rijksregisternummer. Waar en wanneer ze dit doen kan je verderop in dit artikel terugvinden. Niet elke fiets, zoals een fiets met carbon kader, kan gegraveerd worden of misschien heb je liever niet dat het kader van jouw fiets gegraveerd wordt. In dit geval kan je jouw fiets toch extra beveiligen met een fraudebestendige label. Zo'n label kan je hier aanvragen: https://www.knokke-heist.be/form/fietslabel-aanvragen.

Wat is een goed slot:
Hangsloten met ART-referenties (kwaliteitslabel - https://www.stichtingart.nl/) zijn door sommige verzekeraars verplicht.  Voor een optimaal beveiligingsniveau wordt een ART-hangslot met minimaal 2 sterren aanbevolen.  Een betrouwbaar kettingslot (schakels van minimaal 4 mm dik) is gemaakt van gehard staal en is voorzien van een versterkt slot.  

Fiets gestolen:
Ben je ondanks deze tips toch slachtoffer, doe steeds aangifte bij onze diensten. Dit kan online of in het politiecentrum na afspraak (https://www.politie.be/5446/vragen/aangifte).

Fietsgravering:
In 2023 graveren gemeenschapswachten tijdens de Vlaamse paas-, zomer- en herfstvakantie gratis uw fiets op volgende momenten:

  • op de dinsdagmarkt op het Stationsplein in Heist telkens van 9.30 tot 12 uur
  • op de woensdagmarkt op het A. Verweeplein in Knokke telkens van 9.30 tot 12 uur (met uitzondering van 1/11/2023)
  • tijdens de Folkloremarkt op donderdag 20 & 27 juli, 3 & 10 augustus in Heist telkens van 14 tot 18 uur (parking Kursaalstraat hoek Westkapellestraat)
  • tijdens Parkies op maandag tot en met 14 augustus van 19u45 tot 21u30 (ter hoogte van de fietsenstalling aan de kant van het Sint-Bernardusinstituut)
  • tijdens het vrijetijdsweekend op zondag 3 september van 10u30 tot 18u (tuin van cultuurcentrum Scharpoord)
  • tijdens het event 'Slim leven, meer met minder' op zondag 22, maandag 23 en dinsdag 24 oktober 2023 telkens van 10 tot 18 uur

Tip! Breng zeker jouw identiteitskaart mee.

Veel fietsplezier en hou het veilig!