Twaalf procent gecontroleerde fietsen niet-verkeersveilig

De lokale politie Damme/ Knokke-Heist controleerde tijdens de campagne Ej me velo gezien!? 1.961 fietsen in het Damse en Knokke-Heistse verkeer. 240 (12%) van de gecontroleerde fietsen was niet verkeersveilig. In totaal reden 68 (3.5%) fietsers tegen de lamp omdat ze geen of een defect fietslicht hadden. 

Twaalf procent gecontroleerde fietsen niet-verkeersveilig

“Tijdens de donkere maanden is het belangrijk dat fietsers extra goed zichtbaar zijn in het verkeer’, zegt korpschef Steve Desmet. “Een goede fietsverlichting of het dragen van fluorescerend materiaal kan al een groot verschil maken.” 

Deze editie vielen vooral de sportieve fietsers op. “Heel wat sportieve fietsers investeren in fietsverlichting, maar vergeten vaak dat de zijdelingse reflectoren in de wielen en de reflectoren voor- en achteraan in de pedalen ook verplicht zijn. De cijfers tonen aan dat de jaarlijkse herhaling van deze actie nodig is, zeker in de donkerste periode van het jaar.” 

De fietscontroles maakten deel uit van de elfde editie van de campagne Ej me velo gezien!?. De controles lopen ook na de campagne door. In Damme en Knokke-Heist kan je fiets het hele jaar door worden gecontroleerd.