GEWELD KAN NIET ! PRAAT EROVER !

De lockdown heeft verregaande gevolgen voor ons welzijn en samenleving. Gevolg : stijging van het aantal aangiftes/meldingen van geweld.
Geweld kan ingrijpende gevolgen hebben. Iedereen kan slachtoffer worden: man of vrouw, jong of oud. En geweld kan overal plaatsvinden: op straat, maar ook in huis. Slachtoffers voelen zich vaak, onterecht, geheel of gedeeltelijk schuldig over wat er gebeurd is en vrezen dat ook anderen er zo over zullen oordelen, waardoor ze blijven zwijgen. Maar het probleem verzwijgen kan het alleen maar erger maken.
Geweld kent vele vormen :
* Psychisch en emotioneel geweld (vernederen, pesten, negeren, schelden,…)
* Lichamelijk geweld  (slaan, schoppen, dooreenschudden, verwaarlozen,….)
* Seksueel geweld (verkrachting, handtastelijkheden,…)
* Financieel geweld (afpersen, bestelen,…)
PRAAT EROVER !
Je staat er helemaal niet alleen voor. Vandaag de dag bestaan er heel wat organisaties en instanties waar je terecht kan en die je met raad en daad kunnen bijstaan.
- https://www.tele-onthaal.be/
Zij staan 7 dagen op 7 en 24u op 24u ter beschikking om naar mensen te luisteren en bij te staan met raad, ook online. Bovendien is dit een anoniem gesprek.
- https://www.caw.be/
Het CAW biedt vertrouwelijke en vrijwillige hulpverlening. Zij hebben tal van afdelingen waaronder crisisopvang, vluchthuis, slachtofferhulp, jongeren advies centrum, bezoekruimte, ...
- https://1712.be/
Hulplijn voor elke burger die vragen heeft over geweld, misbruik en kindermishandeling. Ervaren hulpverleners van de centra voor algemeen welzijnswerk en de vertrouwenscentra kindermishandeling staan je bij. Ze geven je informatie en advies of verwijzen je door naar verdere hulp.
- Je huisarts: zoals bij elk gezondheidsprobleem, zal een huisarts – naast het geven van medisch advies en de eerste zorgen – naar je luisteren, je helpen om je situatie op te helderen en je eventueel doorverwijzen naar gepaste hulpverlening. 
- Voor aangifte/melding neem contact op met de politie.
https://www.politie.be/5452/contact/commissariaten
- Bij een crisissituatie bel onmiddellijk de 101 of 112 !

Kan een zwart-witafbeelding zijn van één of meer mensen