Oplichting !

Met de regelmaat van de klok krijgen wij meldingen binnen van burgers die iets te koop aanbieden via het internet (tweedhands.be, marktplaats, ebay,…). Zodra ze het goed te koop aanbieden worden ze gecontacteerd door een persoon (meestal een doordeweekse Vlaamse naam die geen wantrouwen wekt) die het goed onmiddellijk wil kopen aan de gevraagde prijs. Zodra er contact is met de verkoper vraagt de koper om het goed te leveren via een pakjesdienst – dikwijls is het DPD, maar het kan ook een andere pakjesdienst zijn. De koper vraagt om te mogen storten via een speciale rekening en bezorgt de verkoper een link. Nadat de link is ingevuld wordt de verkoper gecontacteerd door een zogezegde medewerker van DPD die vraagt een aantal aanvullende verrichtingen te doen met de kaartlezer.  In de meeste gevallen blijft de verkoper met een geplunderde bankrekening achter.

Tip :

  • als je iets verkoopt via het internet wees zeer waakzaam voor potentiële kopers die een bezorging willen regelen via een pakjesdienst.
  • Geef nooit je bankgegevens door aan derden
  • Is een (ver)koop te mooi om waar te zijn (bv. een koper die meer biedt dan de gevraagde prijs), dan klopt er meestal iets niet.
  • Als je mails krijgt van zogezegde pakjesdienst, bekijk goed de samenstelling van het mailadres van de verzender en vergelijk deze met de contactgegevens van de officiële website.

In het geval dat er, ondanks alle voorzichtigheid en voorzorgen, toch een oplichting gebeurde: zo snel mogelijk klacht indienen bij de politie.