Vrieskou

bevroren autoruit

Het wordt steeds een beetje kouder en langzaam bereiden we ons voor op de winter. Af en toe vriest het ’s nachts, waardoor je ’s ochtends een bevroren autoruit aantreft. Het ijsvrij maken van je autoruiten blijft een vervelend klusje, maar is wel noodzakelijk!

Het is gevaarlijk om te rijden met slecht zicht. Door het weerbericht in de gaten te houden, kun je een bevroren voorruit meestal wel zien aankomen. In zulke gevallen kun je een paar handige maatregelen nemen.

Bedek je autoruit

Door je autoruit te bedekken, is de kans minder groot dat bijvoorbeeld je voorruit bevriest.

Als je denkt dat het gaat regenen voordat het gaat vriezen, zorg dan dat je ruiten schoon zijn! Vocht hecht zich aan vuil, waardoor een smerige autoruit eerder bedekt is met een laagje ijs.

Slim parkeren

Je huis blijft vaak lang warm en geeft dan ook warmte af in de vrieskou. Door je auto zo dicht mogelijk bij een huis te parkeren, is de kans kleiner dat je voorruit bevriest. De paar uur die je auto minder lang onder het vriespunt doorbrengt, kan het verschil maken tussen een bevroren en een heldere autoruit.

Is je autoruit toch bevroren?

Gebruik bij voorkeur een plastic ijskrabber in combinatie met ruitontdooier.

Warm je auto eerst op. Hoewel het niet goed is voor het milieu, laten veel autorijders hun auto stationair draaien om de ruit te ontdooien. Ons advies is om de auto te starten terwijl je de ruiten ijsvrij krabt. Naarmate je rondom de auto de ruiten ijsvrij maakt, ontdooit een deel van het ijs dat nog blijft zitten en zo is je auto snel ijsvrij.

Wat je vooral niet moet doen

Zet de verwarming op de ruitstand, maar pas op dat je de verwarming niet te hoog zet. Glas kan barsten door plotselinge temperatuurverschillen. Om die reden moet je ook nooit heet of warm water over een bevroren autoruit gieten! Glas zet uit als het opwarmt. Op het moment dat je heet water over een koude ruit giet, zet het glas dat in aanraking komt met het water snel uit, terwijl de rest van de ruit nog koud is. Door dit verschil springen er barsten in het glas.

Gebruik ook nooit je ruitenwissers om je voor- of achterruit ijsvrij te maken. Het ijs op je voorruit kan het rubber van je ruitenwisser beschadigen. Ook kun je het motortje dat de wissers aandrijft stukmaken door de wissers aan te zetten terwijl ze zijn vastgevroren aan je ruit.

Ontdooispray

Gebruik ontdooispray. Dit hoef je alleen op je autoruit de sprayen en het ijs verdwijnt als sneeuw voor de zon! Vervang als je toch bezig bent je normale ruitenwisservloeistof voor antivriesvloeistof. Zo kun je ook als het vriest je voorruit schoon houden, aangezien normale ruitenwisservloeistof kan bevriezen.