Opgepast voor digitale fraude!

Criminelen maken in het digitale tijdperk optimaal gebruik van het wereldwijde web en halen alle truken uit de kast om slachtoffers om de tuin te leiden.  Denk niet te snel dat het jou niet zal overkomen, want criminelen worden alsmaar doortrapter. Bij de Lokale Politie Schoten doen slachtoffers wekelijks aangifte van informaticacriminaliteit.  Lees mee de getuigenissen van enkele slachtoffers, en leer zo de verschillende vormen van internetcriminaliteit te herkennen. Zo ben jij niet de volgende!

Als het te mooi om waar te zijn is

Leer door deze getuigenissen internetdieven te herkennen

Jean (66), - €12 000

Vorige week ontving ik een e-mail van de bank, met de vraag om mijn persoonlijke gegevens te verifiëren. Ik klikte op de link en deed wat er werd gevraagd. De volgende dag kreeg ik telefoon van de  bank omdat er €12 000 van mijn rekening was gehaald. Dat leek hen niet pluis. Ik kreeg het plots heel warm! Ik ben blijkbaar niet de enige gedupeerde, bij de Lokale Politie Schoten werd in 2018 talloze keren aangifte gedaan van phishing.

Bij deze vorm van fraude lokken criminelen je naar een valse website om zo belangrijke persoons- of bankgegevens te ontfutselen die ze later misbruiken. Verifieer altijd bij de afzender of de e-mail wel authentiek is. Een goede vuistregel is de volgende: je bank zal je nooit opbellen of mailen met de vraag om je pincode of responscode door te geven. Word geen slachtoffer van phishing en ga nooit in op dit soort vragen.

Magda (53), - €665  

Aan de kassa van de supermarkt stond een vrouw wel heel dicht bij mij. Ik heb eens vies gekeken, maar besteedde er voor de rest geen aandacht aan. Toen ik mijn aankopen in de auto laadde, werd ik aangesproken door twee andere vrouwen. Ze wilden weten waar de dichtstbijzijnde apotheek is. Ik heb hen de weg gewezen. Ik kon toch niet weten dat deze vrouwen helemaal geen apotheek zochten, maar wel mijn bankkaart op het oog hadden? Achteraf heb ik ontdekt dat mijn kaart werd gestolen door de dames en gebruikt werd voor allerlei aankopen ter waarde van enkele honderden euro’s.

Shoulder surfing is een techniek uit de oude doos: terwijl jij je pincode ingeeft, loert een crimineel over je schouder. Nadien proberen ze (via een list) je bankkaart te stelen.  Wees steeds alert als jij je pincode ingeeft en steek je bankkaart achteraf goed weg.

Tom (28), - €500

Ik wilde heel graag tickets voor een festival. Het festival was allang uitverkocht, maar misschien kon ik toch nog tickets op de kop tikken via een tweedehands website. Ik vond nog twee tickets, dus ik trok mijn dansschoenen al aan! Ze waren wel wat duurder dan normaal, maar dat had ik ervoor over. Mijn vreugde was echter van korte duur want die tickets bleken nep te zijn. Wij zijn niet verder geraakt dan de inkom en mijn centen heb ik nooit teruggezien. In de toekomst zal ik beter op mijn hoede zijn voor oplichting via het internet.  

Sinds 1 oktober 2013 is het enkel toegelaten om tickets door te verkopen zonder winst te maken. Koop bij voorkeur je tickets via de officiële concert- of festivalorganisator. Ben je te laat en wil je toch je kans wagen op de tweedehandsmarkt? Zorg er dan voor dat je maximum de prijs betaalt die gedrukt is op het ticket en wees alert.

Jill (33), - €7500  

Ik was de Spaanse Costa snel vergeten toen vorig jaar bij thuiskomst van vakantie bleek dat er  serieuze bedragen van mijn bankrekening verdwenen waren. Ik werd het slachtoffer van skimming.

Bij skimming kopiëren criminelen je bankkaart door een onzichtbaar apparaat te verstoppen in de bankautomaat. Dankzij een miniem cameraatje of goede ogen kennen ze eveneens je pincode. Voor Jill  is het te laat, maar zorg er steeds voor dat er geen grote bedragen op je zichtrekening staan, wees discreet en voorzichtig als je je pincode ingeeft.

Mark (35), - €750 euro  

Tijdens het surfen verscheen er een pop-up op mijn computerscherm. Het was een alarm van Microsoft: mijn pc had een virus. Ik moest bellen naar Microsoft om het probleem op te lossen. Een vriendelijke maar kordate Engelstalige man heeft me geholpen om mijn computer te scannen en opnieuw op te starten. Dat was echter niet gratis: ik heb €750 betaald. Zonder al te veel morren, want de man loodste me zeer overtuigend  door het betalingsproces heen. Ik besefte te laat dat het oplichting was.

Ransomware is een vorm van chantage. Oplichters blokkeren de computer met malware (bijvoorbeeld computervirussen) en vragen losgeld om je computer vrij te geven. Ransomware kan je niet volledig voorkomen, maar zorg er steeds voor dat je een firewall gebruikt, je antivirusprogramma up-to-date is en je niet op verdachte links klikt.

Nathalie (40), - €9 000

Vorig jaar leerde ik een Amerikaanse man kennen via sociale media waarmee het volledig klikte. Na enkele weken vertelde hij dat hij in de problemen zat en dat hij geld nodig had om dit op te lossen. Hij beloofde om het snel terug te betalen. Ik had geen reden om aan hem te twijfelen en stuurde hem geld. Een tijdje later kreeg ik telefoon van de FBI: John zat in de cel en ik was de enige die hem kon helpen om de borg te betalen. Ik dacht dat hij in de penarie zat en stortte opnieuw geld. Nadien hoorde ik hem plots niet meer. Hij antwoordde niet meer op berichten en ik vond hem niet meer op sociale media. Stilaan kwam het besef dat ik in de val was gelopen. Ik werd het slachtoffer van vriendschapsfraude.

Bij vriendschapsfraude proberen oplichters je voor zich te winnen, ze gebruiken een vals profiel en zijn vooral belust op je centen. Gebruik steeds je gezond verstand als je online iemand leert kennen en houd je portefeuille dicht.

 

Deze getuigenissen zijn gebaseerd op aangiftes bij de Lokale Politie Schoten. Wil je voorkomen dat ook jij zo’n verhaal kan vertellen? Gebruik dan je gezond verstand, wees op je hoede en neem zeker een kijkje op onderstaande websites. Daar vind je allerlei tips om oplichters te snel af te zijn.