Resultaten Mistrap je niet 2.0

In april en begin mei organiseerde de politiezone Schoten opnieuw de actie “Mistrap je niet” om fietsers aan te zetten tot veiliger en correcter fietsgedrag. De campagne focuste vooral op bewustmaking, maar zette ook in op extra controles.

Mistrap je niet 2.0

Verkeersveiligheid wordt niet enkel gecreëerd door automobilisten; ook fietsers dragen een grote verantwoordelijkheid. Als zij de wegcode al dan niet bewust aan hun laars lappen, brengen ze niet enkel zichzelf maar ook andere weggebruikers in gevaar.

De actie ging van start met een sensibiliseringsperiode. De PZ Schoten postte op haar website en Facebookpagina dagelijks tips omtrent de verkeersregels voor fietsers, toelichtingen over moeilijke situaties in Schoten en beantwoordde de verkeersvragen van haar volgers. Het is duidelijk dat verkeersveiligheid en het gedrag van fietsers leven onder de Schotenaren want sommige berichten leidden tot pittige discussies en grote participatie van de volgers. De actie nam zo een vliegende start en zorgde ervoor dat verkeersveiligheid opnieuw stevig over de tongen gaat.

Vervolgens ging de PZ Schoten vanaf 22 april tot en met 5 mei over tot extra controles. De inspecteurs controleerden 1527 fietsers, 28 lustige trappers gingen faliekant de mist in en werden op de bon geslingerd. Vooral fietsen in de foutieve rijrichting is een vaak voorkomende en zeer gevaarlijke inbreuk. Andere fietsers kregen een waarschuwing en werden zo op het rechte pad gebracht. Er werden minder overtredingen vastgesteld dan vorig jaar. De PZ Schoten hoopt dat fietsers zich niet enkel aan de regels houden voor hun mooie blauwwitte strepen, maar wel voor hun veiligheid en die van andere weggebruikers.

Het einde van deze campagne betekent niet dat pedaalridders opnieuw met oogkleppen op de baan kunnen, het Schotense korps houdt fietsers altijd in de gaten en zal gepast reageren als zij de wegcode niet respecteren. Verkeersveiligheid is met recht en reden een topprioriteit voor de zone met aandacht voor zowel fietsers, automobilisten als voetgangers.