Strijd jij mee tegen cybercrime?

De dienst integrale veiligheid van gemeente Schoten en Politie Schoten zijn op zoek naar cyberpreventie-adviseurs. Deze burgers worden ingezet om o.a. verenigingen en scholen te informeren over de gevaren van informaticacriminaliteit en hun publiek tips te geven om niet in de cyberval te trappen.

man met luidspreker

Criminelen verleggen steeds meer hun werkterrein naar de digitale wereld. Daar valt ook meer te rapen dan bij andere vormen van criminaliteit. In 2023 stelden wij 259 processen-verbaal op voor informaticacriminaliteit met een totaal nadeel van maar liefst 2.500.000 euro. Deze criminaliteitsvorm zal niet geruisloos van de radar verdwijnen. Cybercriminelen vinden om de haverklap nieuwe manieren uit om hun slag te slaan. Het is daarom noodzakelijk om de burger optimaal te informeren en hun te leren hoe ze zich wapenen tegen digitale criminelen.

Een kwaliteitsvol proces-verbaal, het gebruik van overkoepelende digitale tools en preventieboodschappen via externe communicatie dragen bij tot de aanpak van deze criminaliteitsvorm door onze politiezone. Samen met de dienst integrale veiligheid willen we ook jouw hulp inschakelen om dit probleem integraal en geïntegreerd aan te pakken: cyberpreventie-adviseurs.

De dienst integrale veiligheid ontwikkelt in samenwerking met onze politiezone een formule om gemotiveerde burgers op te leiden tot cyberpreventie-adviseurs. Deze adviseurs worden opgeleid door o.a. onze cyberspecialisten die niet over een nacht ijs gaan. Na hun opleiding gaan de adviseurs op pad. Op scholen en bij verenigingen spreken ze over de nieuwste trends en leren ze hun publiek tips en tricks om niet in te val te lopen. Naar analogie met de diefstalpreventie-adviseurs is dit een laagdrempelig engagement en worden de adviseurs ondersteund door de medewerkers van integrale veiligheid. De adviseurs zullen een vrijwilligersvergoeding ontvangen.

Heb je interesse om je schouders te zetten onder dit project? Wil je erover praten met de medewerkers van de dienst integrale veiligheid? Stuur dan jouw gegevens (naam, voornaam, adres, geboortedatum en telefoonnummer) naar iv@schoten.be met de vermelding dat je interesse hebt in het project cyberpreventie. De collega's van integrale veiligheid contacteren je. Aanmelden kan tot 29 februari 2024.