Wat is het verschil tussen BIN, BE-Alert en Alert-SMS?

De veiligheid van alle burgers en duidelijke communicatie in noodsituaties, bij problemen en rampen is een prioriteit voor onze regering. Daarom heeft ze enkele systemen op poten gezet die ervoor moeten zorgen dat burgers efficiënt en snel worden ingelicht over wat er aan de hand is en wat ze kunnen doen. BIN's zijn al jaren goed ingeburgerd. In 2017 kwam BE-Alert tot stand en vanaf 1 oktober 2018 zal ook Alert-SMS operationeel zijn. Maar wat is het verschil tussen alle systemen?



Een buurtinformatienetwerk (BIN) is geen noodsysteem, maar wel een samenwerkingsverband tussen inwoners van een bepaalde wijk, de lokale politie en overheid. Als je bent aangesloten bij een BIN, zal je verwittigd worden bij politionele situaties zodat je extra waakzaam kan zijn. Een BIN zorgt voor een betere communicatie tussen de betrokken partners, een grotere samenhang in de buurt en werkt preventief; BIN's hebben niet tot doel om een communicatiemiddel te zijn tijdens grote rampen.

BE-Alert is dit wel. Het is een alarmeringssysteem waarmee de overheid jou kan verwittigen in een noodsituatie. Er zijn twee manieren waarop het BE-Alert-systeem kan gebruikt worden.

BE-Alert kan een bericht versturen naar inwoners die rechtstreeks betrokken zijn bij noodsituaties, zoals bewoners van een wijk of een nucleaire noodplanningszone. Om zo'n bericht te krijgen, moet jij je vooraf op eenvoudige manier inschrijven bij BE-Alert. Zo word je altijd ingelicht over rampen in je wijk en weet je dat je kelder misschien onder water staat, ook al ben je op vakantie.

Vanaf 1 oktober 2018 zal ook Alert-SMS operationeel zijn. Dit noodsysteem zorgt ervoor dat iedereen die zich in de buurt van een ramp of noodsituatie bevindt, een sms krijgt met info over wat er aan de hand is en instructies. Dit systeem stuurt sms'jes naar alle actieve mobiele toestellen in een bepaalde zone; niet enkel naar inwoners, maar ook naar toeristen, pendelaars, leveranciers, … Kortom naar iedereen die zich in de buurt van het gevaar bevindt. Hiervoor moet jij je niet registreren; je zal automatisch een sms ontvangen als jij in de buurt van de ramp bent.

Zorg ervoor dat je altijd beschikt over correcte info. Registreer daarom jezelf bij BE-Alert, sluit je aan bij een BIN via dit formulier, en neem je gsm mee als je op stap gaat. Er is geen enkele reden tot bezorgdheid, maar een goed voorbereide Schotenaar is er twee waard.

BINvsBe-alert

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 03 680 12 70.