Zedenfeiten en seksueel geweld (bv. verkrachting, aanranding van de eerbaarheid,...)

Zedenfeiten zijn strafbare feiten die ingaan tegen de goede zeden of de openbare zedelijkheid, zoals verkrachting, aantasting van de eerbaarheid en exhibitionisme. Meestal zijn deze feiten seksueel getint.

Seksueel geweld is erg ingrijpend voor de slachtoffers en kan grote gevolgen hebben. Voor slachtoffers is het soms moeilijk om hiervan aangifte te doen, het wordt vaak geheim gehouden uit schaamte of onder druk van de verdachte(n). Aangifte is echter de enige manier om de verdachte(n) ter verantwoording te roepen en te voorkomen dat het opnieuw gebeurt. Voor slachtoffers kan aangifte ook helpen om deze dramatische gebeurtenis te verwerken. Seksueel geweld kan altijd worden aangegeven, ook jaren na de feiten.

Ook als je getuige bent van zedenfeiten of seksueel geweld, is het belangrijk dat je hiervan aangifte doet.

Op basis van de aangifte van het slachtoffer of een andere bron, stellen we een proces-verbaal op.

Ben je slachtoffer of getuige van zedenfeiten of seksueel geweld?

Wil jij aangifte doen van zedenfeiten of wil je mogelijk seksueel geweld in je omgeving melden? Bel ons op 03 680 12 70 tijdens de openingsuren. Je krijgt een afspraak en kan je verhaal in alle rust en privacy doen. Breng gerust een vertrouwenspersoon mee. Bij dringende situaties kan je dag en nacht 24/7 bij ons terecht. Als je zonet het slachtoffer werd van zedenfeiten of seksueel geweld of je bent getuige ervan, is het belangrijk dat jij ons onmiddellijk op de hoogte brengt. Bel 101.

Je kan als slachtoffer ook dag en nacht 24/7 in alle vertrouwelijkheid terecht in een Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) voor medische zorg, psychologische ondersteuning en forensisch onderzoek na seksueel geweld. Ook als je een aangifte wil doen bij de politie, helpen ze je in het zorgcentrum Seksueel geweld verder. Meer info vind je op de website Over Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) | UZA

Op www.slachtofferzorg.be vind je meer informatie omtrent seksueel geweld. Wat kan je zelf doen? Wie kan je helpen? Hoe verloopt de gerechtelijke procedure? ...

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 03 680 12 70.