Hacking

Als je merkt dat er rare dingen gebeuren op je account: je stuurt berichten naar vrienden zonder dat je het weet, er verschijnen berichten en foto's die je niet zelf geplaatst hebt, enz... Dan is je account waarschijnlijk gehackt door iemand die zich toegang kon verschaffen. Bij hacking dringt een persoon binnen in jouw computer. Het is strafbaar als jij hiervoor geen toestemming hebt gegeven.

Wat kan je doen om hacking te voorkomen?

  • Gebruik sterke wachtwoorden. Kies ook verschillende wachtwoorden voor al je accounts.
  • Zorg ervoor dat je computer goed is beveiligd. Installeer ook steeds de updates.
  • Deel geen wachtwoorden.
  • Klik niet op onverwachte pop-ups.
  • Wees op je hoede voor malafide websites.
  • Vertrouw niet elke (onbekende) e-mail.

Als je bankgegevens werden gestolen, is het belangrijk dat je onmiddellijk je bankkaart blokkeert via Card Stop op 070 344 344. Nadien doe je aangifte op kantoor.

Op safeonweb.be vind je allerlei tips als je account werd gehackt.

Ben je slachtoffer geworden van informaticacriminaliteit? Doe aangifte bij de politie. Verzamel zoveel mogelijk nuttige informatie (zoals bankafschriften, e-mails met headers, telefoonnummers, namen, schermafdrukken van profielen, websiteadressen,...). Hoe meer informatie de inspecteurs ter beschikking hebben, des te groter de kans dat er verder onderzoek kan gebeuren. Onze afhandeling verschilt afhankelijk van het bedrag dat jou afhandig gemaakt is.

Als er geld van jouw rekening is gegaan, bel onmiddellijk naar Card Stop op het nummer 078 170 170  om je kaart te blokkeren en neem contact op met je bank.

Ik wil oplichting met internet / computercriminaliteit / hacking zonder nadeel aangeven Meld het via e-mail aan verdacht@safeonweb.be
Ik wil oplichting met internet / computercriminaliteit / hacking met nadeel aangeven Bel ons onmiddellijk via 03 680 12 70 of 101
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 03 680 12 70.