Wat is een muilezel?

Phishing, vishing en tal van andere oplichtingspraktijken zijn hot topics.

Je wordt hiervoor via vele kanalen gewaarschuwd. Toch slagen criminelen nog vaak in hun opzet. Een nieuwe trend is het  gebruik van muilezels.

Oplichters proberen op allerlei manieren geld te ontfutselen van onwetende burgers. Als het kan, zoeken zij een manier om dat geld te verzilveren zonder zelf al te veel in schijnwerpers te staan. Tegenwoordig maken zij vaak gebruik van muilezels om aan hun “welverdiende” centen te geraken. De daders gaan via sociale media op zoek naar jongeren. Ze beloven hun dat ze snel en makkelijk geld kunnen verdienen als ze hun bankkaart en pincode uitlenen. De daders gebruiken dan de bankrekening van die student om geld van hun slachtoffers door te sluizen.



Ze beloven deze scholieren dat zij zich geen zorgen moeten maken en buiten schot blijven. Dit is echter niet waar. Als iemand aangifte komt doen van oplichting, zullen de muilezels als eerste aan de tand worden gevoeld want hun bankrekeningnummer en naam komen direct in beeld. Zij kunnen eveneens strafrechtelijk vervolgd worden. De oplichter zal in vele gevallen niet kunnen worden opgespoord omdat die gebruik maakte van een vals profiel.

Van zodra je merkt dat er vreemde transacties gebeuren via de bankrekening van je tiener, is het belangrijk om aangifte te doen en de bankkaart onmiddellijk te blokkeren. Zo kan kort op de bal worden gespeeld. Praat bovendien met je gezin over deze tactiek zodat ze ervan op de hoogte zijn en niet in de val trappen.



Als het te mooi is om waar te zijn, is het dat vaak ook.

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 03 680 12 70.