Mag je op een fietspad steeds in twee richtingen rijden?

Neen, niet altijd.

  • Op een fietspad dat enkel wordt aangeduid met twee evenwijdige onderbroken lijnen, mag je nooit in twee richtingen rijden. Je maakt gebruik van het fietspad dat rechts van de rijrichting ligt; je trapt dus met het verkeer mee.
  • Een fietspad kan ook worden aangeduid met het verkeersbord D7, D9 of D10. Enkel wanneer deze signalisatie zichtbaar is in beide rijrichtingen - bijvoorbeeld wanneer het bord evenwijdig met het fietspad is geplaatst - gaat het om een tweerichtingsfietspad. In het andere geval mag je dus niet aan de linkerkant van de rijbaan fietsen.

Verkeersborden D7, D9 en D10

verkeersborden d7 d9 en d10

 

Bijzondere omstandigheden

Als er links van de rijbaan een tweerichtingsfietspad is, zijn fietsers in bijzondere omstandigheden niet verplicht om dit fietspad te gebruiken. Ze mogen dan gebruik maken van de rijbaan, rechts in hun rijrichting. Dit is bijvoorbeeld het geval als je op een relatief korte afstand tweemaal de rijbaan zou moeten oversteken om op het fietspad te kunnen rijden. Het is belangrijk om weten dat dit enkel toegelaten is als je trapt in dezelfde richting als de rest van het verkeer.

voorbeeld bijzondere omstandigheden

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Schoten via het contactformulier of telefonisch via 03 680 12 70.
pictogram fiets op de weg