Parkeren, info en retributie

Eenvoudig en goedkoop parkeren in Lommel

Gratis parkings

Heel wat parkings in en rond het centrum zijn gratis:

  • CC De Adelberg (260 plaatsen)
  • Molenstraat (52 plaatsen)
  • Centrum (grote parking Mudakkers) (170 plaatsen)
  • Frans van Hamstraat (50 plaatsen)
  • Stadhuis 2 (85 plaatsen)

Eén uur gratis parkeren

Parkings waar je één uur gratis kan parkeren zijn de parkings Stadhuis 1 (Hertog Janplein), Kerk (Michiel Jansplein). Na het uur gratis betaal je op die parkings van 9 tot 19 uur een tarief van 1,5 € per uur. Na 19 uur en op zon- en feestdagen parkeer je gratis. Hier geldt een onbeperkte parkeerduur.

In de Rodekruisstraat, de Kloosterstraat, de Lepelstraat en de kleine parking van de Mudakkers kan je ook één uur gratis parkeren. Voor het overige geldt daar tussen 9 en 19 uur ook het tarief van 1,5 € per uur en op zon- en feestdagen gratis. Hier geldt een parkeerduur van max. 2 uur.

Shop & Go

In de rond de Kerkstraat is er een Shop & Go zone. Hier parkeer je zonder ticket maximaal 30 minuten. Een sensor op de parkeerplaatsen registreert wanneer je aankomt en vertrekt.

Blauwe zone

De omgeving van het Dorp blijft blauwe zone zo lang de herinrichtingswerken duren. Hier kan je met een geldige parkeerschijf maximum 2 uur gratis parkeren en moet je dus geen ticket via de automaat nemen. De overige straten waar een blauwe zone geldt: Vreyshorring en omgeving (gedeelte Don Boscostraat en Hezerpad), Koning Leopoldlaan (tussen rotonde en tankstation) en Stationsstraat (tussen rotonde en Hoevestraat).

App en SMS-parkeren

Parkeren kan via een (gratis) ticket aan de automaat, via een sms of de 4411-parkeer-app. Het parkeergeld wordt verrekend via de factuur van Proximus of Orange. Klant bij een andere gsm-operator? Schrijf je dan gratis in via www.4411.be om van de dienst te genieten. Of download de 4411-app via de app-stores of via www.4411.be/apps. Het uur gratis parkeren wordt zowel via de parkeerautomaten als via SMS- of APP-parkeren automatisch verrekend. 

Om zeker te zijn dat je de juiste zone selecteert, kijk gewoon even op de parkeerautomaat.

Parkeergeleiding

Binnenkort treedt ook de nieuwe parkeergeleiding in werking. Op de belangrijke invalswegen van Lommel helpen grote schermen je dan in je zoektocht naar een parkeerplaats. Je ziet op de borden welke de dichtstbijzijnde parking is, of die betalend of gratis is, en hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn.

Personen met een handicap

Personen met een handicap kunnen met hun kaart op alle parkings in Lommel (uitgezonderd de parkeerplaatsen op het erf in en rond de Kerkstraat, zie lager) onbeperkt gratis parkeren. Leg de parkeerkaart vooraan in het voertuig op het dashboard zodat het symbool van de rolstoel goed zichtbaar is.

Op het erf in en rond de Kerkstraat zijn 2 parkeerplaatsen specifiek voor personen met een handicap voorzien. Die zijn aangeduid met een bord. Op die plaatsen mogen ze onbeperkt gratis parkeren. Op de ‘gewone’ Shop&Go plaatsen is het parkeren voor personen met een handicap ook beperkt tot maximum 30 minuten.

Meer info

Op de bijgevoegde flyer Eenvoudig en goedkoop parkeren in Lommel zie je een praktisch overzicht en een plannetje van de parkeermogelijkheden.

Reglement

Er geldt een retributiereglement op het betalend parkeren en op het parkeren in de blauwe zone. Het reglement werd aangenomen op de gemeenteraad van 17 december 2019 en werd op 30/12/2019 gepubliceerd op de website.

Vraag en antwoord retributiebon

Heb je vragen je retributiebon? Wil je hiervan een melding maken? Alle info op deze pagina.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 011 39 98 99.