Het Noord Departement wordt rood. Wat betekent dat?

Strikt genomen is het volgens de ministeriële besluiten* die tot op heden van kracht zijn (donderdag 17/09 om 13.00 uur) verboden om niet-essentiële reizen van of naar België te maken naar of van de rode zones. De departementen Nord en Pas-de-Calais gaan echter aanstaande vrijdag 18/09 om 16.00 uur een rode zone in.

De hele vraag is wat wordt bedoeld met een essentiële of niet-essentiële reis. Het is bekend dat grens- en dagelijkse verplaatsingen om professionele redenen, om naar school te gaan of voor medische behandeling als essentieel worden beschouwd. Ook reizen in verband met kinderopvang, het bijwonen van een begrafenis of het bezoeken van een kwetsbaar persoon zijn essentieel. Deze voorbeelden zijn niet uitputtend.

Covid 19 - (beeld pixabay.com)

Maar de antwoorden worden moeilijker als het gaat om reizen of reizen in verband met winkelen of toerisme. De nuances en interpretaties kunnen talrijk en zelfs divergerend zijn. In alle gevallen nodigen de autoriteiten de bevolking uit om de verantwoordelijkheid op zich te nemen in de strijd tegen COVID19. Anderzijds moet rekening worden gehouden met het grensoverschrijdende karakter van Comines-Warneton om al te restrictieve en zinloze maatregelen te vermijden.

Op basis van het bovenstaande en tot nader order zal de bevolking haar dagelijkse en gebruikelijke kortetermijnactiviteiten in Frankrijk kunnen voortzetten (wedstrijden, sporten, enz.). De autoriteiten dringen er echter op aan dat er geen activiteiten worden georganiseerd die een volledige dag in beslag nemen (toeristische bezoeken, uitgebreid winkelen, enz.).

De bevolking wacht op duidelijke en precieze richtlijnen. Anders doen de autoriteiten of de politie een beroep op ieders gezond verstand en verantwoordelijkheidsgevoel. 

Zal de politie op basis van het bovenstaande vanaf aanstaande vrijdag 18/09 om 16.00 uur wegversperringen aan de grenzen organiseren? Het antwoord van de lokale politie van Komen-Waasten is "nee". 

Maar dit betekent niet dat alle gedrag wordt getolereerd. In geval van ernstige en cumulatieve overtredingen kunnen rapporten worden opgesteld. 

* Artikel 18 §1-3 van het ministerieel besluit van 30 juni 2020, gewijzigd bij die van 10/07, 24/07, 28/07 en 22/08.

Vond je dit artikel leuk? Deel het dan met je vrienden door op de onderstaande knoppen te klikken