Hoe kun je zeker weten dat je huis veilig is?

De zomer staat voor de deur en de vakantie staat voor de deur of is helaas al voorbij. Toch is het belangrijk om je huis goed te beveiligen als je weg bent. Of je nu lang of kort weg bent. Wat zijn de juiste reflexen? Wat is de beste manier om jezelf te beschermen?

publi

Hier zijn een paar vragen die je jezelf moet stellen als je goed beschermd wilt zijn tegen diefstal: 

 

  • Is mijn huis zichtbaar vanaf de straat? 

Zorg ervoor dat het zicht op uw huis vrij is, zodat het zichtbaar is vanaf de weg en potentiële inbrekers zich niet kunnen verstoppen. Beperk de hoogte van struiken, planten en bomen zodat ze geen belangrijke openingen in uw huis aan het zicht onttrekken. Stimuleer ook het contact met uw buren, zodat zij u kunnen bellen in het geval van een verdachte situatie. 

  • Is mijn eigendom omheind? 

De omheining moet minstens 2 m hoog zijn en de hele omtrek van het eigendom beslaan. Een stevige gelaste omheining is te verkiezen boven een flexibele omheining. Zorg ervoor dat er niet op geklommen kan worden. Een afgesloten hek voorkomt toegang tot het huis. 

  • Heeft mijn eigendom buitenverlichting? 

Verlichting kan worden gecombineerd met bewegingsdetectoren. Zorg er wel voor dat de verlichting hoog genoeg is en het wegverkeer niet hindert.

  • Is mijn tuinhuis sterk genoeg?

Bewaar geen waardevol gereedschap. Doe de deur op slot. 
Hoe kan ik mijn deur versterken zonder het bestaande slot te vervangen? 
Installeer grendelsloten. Een halve staaf verankerd in de grond zal de onderkant van de deur versterken. -> Deze systemen kunnen van buitenaf worden vergrendeld als je je huis verlaat. 
Door antipushbar-profielen te installeren, voorkom je dat een zwaar voorwerp tussen de deur en de deurstijl wordt gestoken. 
Zijn mijn ramen beschermd tegen glasbreuk? 
Ramen kunnen worden voorzien van inbraakwerend gelaagd dubbel glas. 
Mechanische rolluiken kunnen een inbreker afschrikken of vertragen; deze kunnen ook worden uitgerust met een anti-hefsysteem of gekoppeld worden aan een elektrische motor. 
Een smeedijzeren traliewerk dat in het buitenmetselwerk wordt geplaatst, is ideaal voor kleine ramen zoals wasruimtes, toiletten of kelderramen. Merk op dat de ruimte tussen twee spijlen niet meer dan 12 cm mag zijn.  
Je vindt inspecteurs voor technische preventie in onze politiezone. Je kunt gratis een beroep op hen doen voor een volledige diagnose van je woning, zodat je weet welke zones moeten worden verbeterd.

 Referenten : 

Bruno Gathem 

1e Inspecteur 

056/55.00.70

0471/73.39.61

Baudouin Ugille 

1e Inspecteur 

056 55 00 77

0471 73 35 03

Christopher Vanhamme

Inspecteur

056 55 00 55

Source : Brochure "Mon habitation est-elle bien sécurisée" - Editeur responsable : Tommy Leclercq - Gouverneur de la Province du Hainaut -Rue Verte 13 7000 Mons