Identiteitsdiefstal

Criminelen zullen nagenoeg altijd valse namen gebruiken wanneer ze mensen proberen op te lichten. Soms zijn de gebruikte namen niet zozeer fictief, maar misbruiken ze de namen van bestaande personen. Het kan gaan om namen van gekende en betrouwbare personen en instanties, maar ook om namen van eerdere slachtoffers of van mensen wiens gegevens ze "gestolen" hebben via phishing, of gevonden werden in open bronnen op het internet,...

De gestolen gegevens worden op verschillende manieren misbruikt: de persoonlijke gegevens worden bijvoorbeeld gebruikt om aankopen te doen op het internet, om valse advertenties te plaatsen in zijn naam, om bankrekeningen te openen of kredietkaarten aan te vragen. Ze kunnen echter ook gebruikt worden om anderen te cyberpesten, om mensen te bedreigen, om lasterlijke berichten te verspreiden of om profielen te creëren in naam van iemand anders en daar schadelijke informatie op te posten.

Tips om identiteitsdiefstal te voorkomen:

  • Stel je persoonlijke gegevens zo min mogelijk ter beschikking op internet en scherm je profiel goed af voor onbekenden.
  • Antwoord nooit op phishingmails. Hoe je die valse e-mails herkent, lees je op safeonweb.
  • Versnipper documenten met persoonlijke gegevens zoals facturen vooraleer je ze weggooit.
  • Scan je identiteitsdocumenten nooit in om via e-mail te versturen naar onbekenden.
  • Bescherm je computer met een up-to-date antivirusprogramma en download steeds de meest recente versie van het besturingssysteem (bv. gratis updates van windows).

Ben je slachtoffer geworden van informaticacriminaliteit? Doe aangifte bij de politie. Verzamel zoveel mogelijk nuttige informatie (zoals bankafschriften, e-mails met headers, telefoonnummers, namen, schermafdrukken van profielen, websiteadressen,...). Hoe meer informatie de inspecteurs ter beschikking hebben, des te groter de kans dat er verder onderzoek kan gebeuren. Onze afhandeling verschilt afhankelijk van het bedrag dat jou afhandig gemaakt is.

Als er geld van jouw rekening is gegaan, bel onmiddellijk naar Card Stop op het nummer 078 170 170 om je kaart te blokkeren en neem contact op met je bank.

Ik wil oplichting met internet / computercriminaliteit / hacking zonder nadeel aangeven Meld het via e-mail aan verdacht@safeonweb.be
Ik wil oplichting met internet / computercriminaliteit / hacking met nadeel aangeven Bel ons onmiddellijk via 03 680 12 70 of 101
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Schoten via het contactformulier of telefonisch via 03 680 12 70.