Gebruik jij jouw parkeerschijf op de correcte manier in de blauwe zone?

Blauwe zones zijn in het leven geroepen omdat er meer verkeer is dan dat er parkeerplaatsen zijn op drukke gebieden. Je mag er 2 uur parkeren van maandag tot en met zaterdag, tussen 8u en 18u. Zondag maakt het niet uit, tenzij anders aangegeven uiteraard. Goed opletten, want de blauwe zone kan een groot gebied omvatten en je rijdt gemakkelijk het bord aan het begin voorbij. 

 

 

Parkeerschijf

Is een parkeerschijf verplicht? 

Neen, het is geen verplicht boorddocument.. maar je hebt ze uiteraard beter wel bij om onaangename verrassingen te mijden.

Sinds 2003 geeft de parkeerschijf de tijd per halfuur en uur aan, niet meer per kwartier. Bovenaan staat ook parkeerschijf in onze 3 landstalen. Deze schijf mag je in alle Europese landen gebruiken.

 

Hoe gebruik ik zo’n parkeerschijf?

Je stelt je schijf in op het uur of half uur van moment van aankomst. Kom je om 14u31 aan? Dan leg je de schijf om 15u. Perfect wettelijke tijdswinst. Je verlaat de parkeerplaats ten laatste aan de maximale parkeertijd.

Wat mag ik niet doen?

Je schijf zo maar bijdraaien voor ze afloopt, noemen we parkeerschijffraude. Heeft een parkeerwachter of agent dat gezien, dan kan je je aan een boete verwachten. Je parkeerschijf te vroeg instellen en helemaal geen of een verkeerde schijf gebruiken, is ook een overtreding.

Rijd je echter een blokje om en parkeer je je terug op dezelfde plek, dan heb je recht op twee uur schijftijd. 

Zijn er uitzonderingen?

Mensen met een handicap kunnen gewoon hun parkeerkaart voor andersvaliden gebruiken. Ook mensen met hun bewonerskaart hebben het recht om in hun eigen buurt te parkeren. 

Labels