Laat je niet vangen: ken je online vrienden

Oprechte liefde of bedrog?

Campagnebeeld vrouw

Fraude komt overal voor. Ook op sociale media en datingsites. Vaak lijken oplichters zó betrouwbaar, dat het niet eens zo moeilijk is om met iemands geld te gaan lopen. Ze proberen mensen in de val te lokken door een vertrouwensband op te bouwen en in te spelen op gevoelens. Maar uiteindelijk vragen ze om geschenken, persoonlijke gegevens en vooral: geld.

Dit jaar ontving de FOD Economie al 382 meldingen over vriendschapsfraude. In meer dan de helft van de gevallen betaalden de slachtoffers aan de oplichters, in totaal voor een bedrag van bijna 4 miljoen euro. In één geval verloor het slachtoffer zelfs 500.000 euro.

4 vuistregels om jezelf te beschermen

Leer je iemand nieuw kennen via sociale media of op een datingsite of -applicatie?
Wees op je hoede en ga na of je nieuwe vriend(in) wel te vertrouwen is:

1.Ga de echtheid van zijn of haar profiel na en vraag voldoende info aan je nieuwe kennis of geliefde, zodat je weet met wie je te doen hebt.

2.Vertrouw niet zomaar iedereen en hou persoonlijke informatie voor jezelf.

3.Wees op je hoede voor "zielige" verhalen waarbij je nieuwe kennis de emotionele toer opgaat en je probeert te overtuigen om geld te bezorgen.

4.Maak nooit zomaar geld over aan iemand die je eigenlijk niet kent. Als iemand je te mooi lijkt om waar te zijn, dan is hij/zij dat meestal ook.

Zelf een verdacht profiel gezien dat je vals lijkt, of op zoek naar meer informatie en tips? Dan kun je terecht op de website temooiomwaartezijn.be.