UPDATE / Coronavirus COVID-19

Alle informatie inzake de maatregelen die genomen worden in ons land ter bescherming tegen het Corona virus zijn beschikbaar en worden bijgewerkt op de website www.infocoronavirus.be.  Ook de website van Vlaanderen.be/corona wordt regelmatig bijgewerkt.

Het telefoonnummer 0800.14.689 blijft bereikbaar (8-20 uur) om vragen van burgers te beantwoorden als het antwoord niet op deze websites teruggevonden kan worden.

Wij doen een oproep om alle vragen via de hogervermelde informatiekanalen te stellen, zodat onze collega's hier niet mee belast worden. Zo kunnen zij zich volledig wijden aan de uitvoering van hun kerntaken als gevolg van de maatregelen.

De nieuwe regels met betrekking tot de grensovergangen kunnen ook teruggevonden worden op hogervermelde websites.

Kort samengevat:

Mag ik nog naar Nederland?
Alle overheden roepen op om enkel nog strikt noodzakelijke verplaatsingen te maken. Je mag enkel naar Nederland voor volgende zaken:

  • je werkt in Nederland (vraag een attest aan je werkgever of opdrachtgever)
  • je doet aan mantelzorg over de grens
  • jouw kinderen worden opgevangen in een Nederlandse school of je hebt co-ouderschap.

Shoppen over de landsgrens mag niet meer, ook tanken is niet aan de orde. Toeristische uitjes en wandelingen evenmin.

Mag ik als Nederlander nog naar België?
Je mag de Belgische grens oversteken als:

  • je werkt in België
  • je mantelzorger bent bij een Belgische inwoner
  • je kinderen worden opgevangen in een Belgische school of je hebt co-ouderschap.

Bezoek aan vrienden of familie is niet toegelaten. Ook elders (goedkoper) winkelen of tanken is op dit ogenblik niet aan de orde.

Er zullen collega’s van de Politie te paard België - Police à cheval Belgique - Belgian Mounted Police patrouilleren in onze bossen om samenscholingen te voorkomen.

Onze zone controleert momenteel een heel aantal grensovergangen. Ook de “kleinere” grensovergangen zullen in samenwerking met de Federale Politie frequent gecontroleerd worden.