Verplaatsingen voor recreatief-toeristische doeleinden van en naar België zijn verboden van woensdag 27 januari tot zondag 18 april 2021.

Dat niemand nieuwe maatregelen leuk vindt, daar zijn we het over eens. Wij zijn allemaal klaar met corona, maar helaas is corona niet klaar met ons. Dus steken we nog maar eens een tandje bij met ons allen, samen komen we erdoor. Hieronder op een rijtje wat die nieuwe maatregelen inhouden.

grens belgie nederland

Wie zich vanuit of naar België verplaatst, moet voor elke verplaatsing in het bezit zijn van een verklaring op eer zodat je kan aantonen dat het over een essentiële verplaatsing gaat.
Wat zijn bijvoorbeeld toegelaten essentiële reizen?
- Dwingende gezinsredenen, bv. een kind bezoeken op basis van co-ouderschap, je partner bezoeken, een huwelijk of een begrafenis van nauwe familie bijwonen
- Humanitaire redenen, bv. om een medische reden
- Studieredenen
- Professionele redenen
- Andere dringende redenen, bv. om te zorgen voor een dier, om te verhuizen

Voor grensbewoners gelden dan weer aangepaste regels. Je mag de grens oversteken voor zaken die ook in je eigen land toegelaten en noodzakelijk zijn. Je mag dus in Nederland ‘noodzakelijke’ boodschappen gaan doen, naar de dokter gaan of je partner of geliefde bezoeken. Een gelegenheidsbezoekje aan familie hoort daar niet bij. Voor de bewoners van de Nederlandse grensgemeente geldt hetzelfde. Zij kunnen hun noodzakelijke boodschappen in België doen in vergelijkbare winkels die in Nederland ook open zijn. Al raden wij aan om zoveel als mogelijk je verplaatsingen te beperken.
Enkele concrete antwoorden op vragen:
- De grens van Nederland naar België oversteken om te gaan ‘fun’ shoppen bij de Action of een andere niet essentiële winkel is niet toegestaan.
- De grens van België naar Nederland oversteken om een sport te beoefenen die in België niet mag, mag ook niet in Nederland.
- Volg de maatregelen in België, winkel alleen en maximaal een half uur

Via onderstaande link vind je gedetailleerde informatie over de essentiële verplaatsingen, ook de verklaring op eer is op deze site te downloaden:
www.info-coronavirus.be
Voor vragen over het coronavirus is ook de informatielijn nog steeds telefonisch bereikbaar 0800-14689