Wat is het verschil tussen een melding en een aangifte?

Je hebt een probleem en hoopt dat de politie je hiermee kan helpen. Je gaat naar het politiekantoor en doet je verhaal. De onthaalmedewerkers en/of inspecteurs bekijken of je probleem een concreet strafbaar feit inhoudt. Deze feiten zijn omschreven in het strafwetboek en voor de afhandeling ervan krijgen politiediensten richtlijnen van het parket.

  • Als er sprake is van een concreet strafbaar feit, zullen de inspecteurs een proces-verbaal opstellen en doe je effectief aangifte.
  • Als blijkt dat er geen concreet strafbaar feit heeft plaatsgevonden, zullen de onthaalmedewerkers je probleem registreren en indien nodig je doorverwijzen naar bijvoorbeeld de wijkagent, de gemeentediensten, het vredegerecht of een hulpverleningsorganisatie. Ze zullen met andere woorden melding maken van je verhaal. Zo is de lokale politie op de hoogte van je probleem.

Hou er rekening mee dat inspecteurs verplicht zijn om een proces-verbaal op te stellen als ze weet hebben van een strafbaar feit, zelfs als je enkel je hart wilde luchten of advies nodig had.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 03 340 88 00.