Helpt u online oplichting mee te voorkomen?

Te mooi om waart te zijn

Helpt u online oplichting mee te voorkomen?

Fraude, bedrog en misleiding. Het is helaas iets van alle tijden… Oplichters worden steeds inventiever en slaan de laatste jaren massaal toe op het wereldwijde web.
Ook daar azen ze op slechts één ding: ze lokken slachtoffers in de val en gaan aan de haal met hun centen.
 

Campagne tegen online fraude

Online fraude ondermijnt de samenleving, creëert een gevoel van wetteloosheid en doet het vertrouwen in e-commerce dalen. Net zoals u, vinden wij het belangrijk dat mensen op een fijne manier en in goed vertrouwen zaken met elkaar kunnen blijven doen.

Het is dan ook van kapitaal belang om de Belgische bevolking wakker te schudden en te waarschuwen voor de risico’s. Alleen zo kunnen we malafide webpraktijken een halt toeroepen. Daarom lanceert de FOD Economie, in samenwerking met de FSMA en Wikifin, een sensibiliseringscampagne met als centrale boodschap:
“Als het te mooi is om waar te zijn, is het dat ook”.

Drieledige focus

Onze campagne wil drie specifieke vormen van online fraude uitdrukkelijk in de spotlights zetten om de burger zo goed mogelijk te informeren. Na een eerste golf in juni, gewijd aan fraude met cryptomunten, hebben we net de tweede golf opgestart, gewijd aan beleggingsfraude.

Jaarlijks worden honderden consumenten en bedrijven het slachtoffer van fraudepraktijken of ze stellen zich vragen bij de betrouwbaarheid van aanbieders van aantrekkelijke “alternatieve” financiële producten. De meeste fraudemeldingen bij beleggingen gaan over boiler rooms, recovery rooms en binaire opties.

Maar bij elke soort online oplichting is het resultaat helaas hetzelfde: het nietsvermoedende slachtoffer betaalt, maar ziet zijn geld nooit terug. “Laat je niet misleiden en zorg ervoor dat je weet met wie je te doen hebt”, daar hameren we met klem op.

Warme oproep tot steun

Het welzijn en de veiligheid van de bevolking liggen u ongetwijfeld ook na aan het hart. We kunnen uw steun dan ook goed gebruiken om onze campagne beter bekend te maken bij alle burgers. Laten we samen oproepen om steeds alert te blijven én elk geval van fraude te melden via www.temooiomwaartezijn.be.

Zo staan we meteen ook sterker tegen online oplichters en verhinderen we dat anderen in dezelfde val lopen.

Help de boodschap te verspreiden

Op www.temooiomwaartezijn.be hebben we speciaal voor u kant-en-klaar campagnemateriaal klaargezet zoals aangepaste affiches, headers en teksten voor nieuwsbrieven en een e-mailhandtekening. U kunt ze snel en eenvoudig downloaden en via uw eigen kanalen verspreiden. Bovendien zit de website boordevol concrete info over fraude, tips en tricks, getuigenissen van slachtoffers, enz.
En op de Facebook-pagina van FOD Economie vindt u geregeld updates over de campagne: deel ze zeker met uw netwerk!

Bedankt alvast voor uw engagement.

 

download campagnemateriaal