Wees slimmer dan een phisher !!!

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) en de Cyber Security Coalition lanceren hun jaarlijkse nationale sensibiliseringscampagne. Dit jaar gaat de aandacht uit naar de strijd tegen phishing, met de slogan ‘Wees slimmer dan een phisher!’.   

 

Phishing

 

Informatieveiligheid - Tip 1

Bekijk e-mails en hun afzender goed voor je ze opent.

Phishing is online oplichting waarbij cybercriminelen door valse e-mails en berichten, links naar malafide websites en/of nagemaakte websites persoonlijke gegevens, toegangscodes of bankgegevens proberen te ontfutselen. Cybercriminelen proberen altijd om misbruik te maken van iets wat je kent, waarin je bent geïnteresseerd, waar je in gelooft of van iemand die je vertrouwt. Ze proberen ook vaak in te spelen op angst of hoogdringendheid.

  • 12 procent van de collega’s laat zich vangen door phishing*

Laat je niet vangen!

Vind je een mail of telefoontje verdacht? Beantwoord dan deze vragen:

  • Is het onverwacht?

Krijg je zonder reden een bericht van deze afzender?

  • Is het dringend?

Kreeg je echt een eerste aanmaning tot betaling? Ken je die 'vriend in nood' wel?

  • Ken je de afzender?

Controleer het e-mailadres, ook op spellingsfouten.

  • Vind je de vraag vreemd?

Een officiële instantie zal je nooit via e-mail, sms of telefoon vragen om je wachtwoord, bankgegevens of persoonlijke gegevens.

  • Naar waar leidt de link waar je moet op klikken?

Zweef met je muis over de link. Is de domeinnaam, het woord voor .be, .com, .eu, .org, … en voor de allereerste slash “/”, ook echt de naam van de organisatie? Als je twijfelt klik niet op de link, maar surf zelf naar de website van de organisatie.

  • Word je persoonlijk aangesproken?

Berichten met algemene en vage aanspreektitels, of je e-mailadres als aanspreking, die wantrouw je beter.

  • Bevat het bericht veel taalfouten of onverwachte vertalingen?

Taalfouten of een vreemde taal kunnen wijzen op een verdacht bericht.

  • Zit het bericht in je Spam/Junk folder?

Indien ja, wees extra voorzichtig. Je kan ook zelf verdachte berichten markeren als Spam of Junk en zo anderen waarschuwen.

  • Probeert iemand je nieuwsgierig te maken?

Iedereen zou nieuwsgierig worden bij berichten met een link als "Kijk wat ik over jou las ..." of "Ben jij dit op deze foto?", maar laat je niet vangen.

Herken jij valse e-mails? Doe de test!

https://www.safeonweb.be/nl/leer-valse-mails-herkennen

Wil je op de hoogte blijven van over actuele cyberdreigingen en online oplichting en tevens wat achtergrond informatie van deze dreigingen?

Dan is de  Safeonweb App iets voor jouw.

Safeonweb App is een applicatie waarmee je op een snelle en eenvoudige manier op de hoogte blijft van actuele cyberdreigingen en online oplichting. De info die ze verspreiden met de app komt onder meer uit de analyse van de 1000-den berichten die dagelijks doorgestuurd worden naar Safeonweb.

  1. Wat is ‘nieuws’?

'Nieuws' geeft informatie over actuele cyberdreigingen in België. Deze berichten gaan over actuele kwetsbaarheden, nieuwe phishingaanvallen en tips om je online nog beter te beveiligen. 

  1. Wat zijn ‘bedreigingen’?

'Bedreigingen' zijn waarschuwingen specifiek voor jouw netwerk.

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) ontvangt dagelijks informatie van partners over geïnfecteerde of kwetsbare systemen in België. Deze databank bevat informatie over meer dan 1.000 systemen met een computervirus en over meer dan 10.000 systemen met een kwetsbaarheid. Het CCB ontvangt deze informatie maar kan de gebruikers van een bepaald Internet(IP)-adres niet zomaar identificeren. Het enige doel van het CCB is om je te informeren en te waarschuwen op basis van de ontvangen en beschikbare informatie.