Identificatie en registratie van een hond, kat en/of paard

Een dier dient ten laatste op 8 weken geïdentificeerd en geregistreerd te zijn. U mag geen dier verkopen of weggeven alvorens deze geïdentificeerd en geregistreerd is. Dit wil zeggen dat u een nest pups eerst moet registreren op uw adres. Daarna veranderen de gegevens op naam van de koper.

Wat is identificatie?

De dierenarts plaatst een chip in de hals van het dier. De chip bevat een persoonlijk nummer dat bestaat uit 15 cijfers. Identificatie wordt ook chippen genoemd.

Wat is registratie?

Het chipnummer wordt samen met de gegevens van het dier (geboortedatum, ras, geslacht, paspoort) en de gegevens van de verantwoordelijke (naam, adres, telefoonnummer) geregistreerd in de centrale databank DogID / CatID / HorseID.

Het dier moet dus een chip hebben alvorens u deze kan registreren. Het is belangrijk dat u de registratiegegevens verandert bij eventuele veranderingen. Denk hierbij aan verandering van verantwoordelijke, overlijden van het dier,…

Wat als ik een dier koop of verkoop?

De verkoper moet de overdracht melden aan de databank zodat het dier correct op uw naam en adres staat geregistreerd. U ontvangt twee tot drie weken na de verkoop een identificatie- en registratiecertificaat. Dit is een zelfklevend etiket dat u in het paspoort van het dier moet kleven.

Zijn uw gegevens correct?

Het chipnummer kan men enkel aflezen met een chiplezer, maar deze cijfercode staat ook vermeld in het paspoort van het dier. U geeft het nummer in op de website van de databank.

Als de registratie correct gebeurde, kan een hond/kat makkelijk met zijn/haar baas herenigd worden.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 011 44 08 20.