Criminaliteit tijdens de donkere periode.

De periode van oktober tot februari, ook wel de donkere periode genoemd, is traditioneel zeer vatbaar voor diefstallen van en in voertuigen en woninginbraken. Ook op het grondgebied van de politiezone WOKRA is dat een traditioneel wederkerende vaststelling. Onze patrouilles worden wel intensief uitgezonden om proactief in het straatbeeld te zijn maar dat is niet altijd voldoende. Veiligheid is niet langer een zaak van politie alleen maar ook van de bevolking met wie wij een duidelijke samenwerking wensen te onderhouden.

Preventietips inzake woninginbraak zijn beschikbaar op de website BESAFE . waar u tal van nuttige informatie kan inkijken, en die we in het verleden reeds hebben aangegeven. We herhalen de belangrijkste:

 • Sluit ALLE venster en deuren bij afwezigheid. De voordeur gewoon dichttrekken is niet voldoende, u moet ze slotvast maken!
 • Laat geen ladders of voorwerpen in de tuin slingeren die potentiële daders kunnen gebruiken om in te breken via de verdieping waar het alarm meestal niet voorzien is.
 • Laat een lichtbron aan tijdens uw afwezigheid. Indien u voor langere periode afwezig bent kan u een timeschakelaar kopen in de handel en deze op de lichtbron plaatsen.
 • Installeer een alarm en als u er een hebt gebruik het dan ook!
 • Onderhoud goede contacten met uw naaste buren om de sociale controle te handhaven of maak u lid van het buurtinformatie netwerk (BIN) van uw wijk.
 • Zet geen verpakkingen buiten die aangeven dat u een waardevol apparaat hebt aangekocht, ga er mee naar het containerpark.
 • Vraag een rondgang via afspraak aan uw wijkinspecteur die samen met u zal nagaan waar u best uw woning kan beveiligen. Dat is trouwens een gratis service!

We geven u alvast opnieuw enkele tips mee inzake diefstal van en in voertuigen.

Top 5 buit

 1. GPS en airbag
 2. persoonlijke bezittingen zoals identiteitskaart, bankkaart, rijbewijs, portefeuille,
 3. laptop
 4. GSM
 5. stereo-installatie

Ook boorddocumenten zijn een zeer gegeerd doelwit, meer bepaald het inschrijvingsbewijs. Omdat het essentieel is voor de identificatie van een voertuig, kan het inschrijvingsbewijs gebruikt worden om een andere, gestolen wagen te verhandelen of ook bij het plegen van verzekeringsfraude.

Preventietips

• Parkeer uw wagen bij voorkeur in een garage of op een andere veilige plaats. Kies in ieder geval voor een niet afgelegen en goed verlichte parkeerplaats.

• Sluit uw wagen steeds zorgvuldig af : vergeet naast de portieren ook niet de ramen, het open dak en het kofferdeksel goed te sluiten. Dit is belangrijk want als u uw wagen openlaat en er wordt iets gestolen zonder braak dan is dat in de ogen van de verzekering geen diefstal. Dit kan u tevens een fikse geldboete opleveren.

 • Als u de wagen verlaat, neem dan steeds uw boorddocumenten mee want deze zijn geld waard voor criminelen.
 • Verwijder steeds uw mobiele GPS en GPS-houder uit de wagen. Veeg ook de zuignapafdruk uit op uw voorruit. Dieven breken in uw wagen in bij het zien van een GPS en/of de GPS-houder en/of de zuignapafdruk op uw raam, in de hoop zich een GPS toe te eigenen.
 • Schakel steeds de blue-tooth en wifi- functie uit (van uw gps, laptop, gsm..) opdat potentiële dieven dit signaal niet zouden kunnen opvangen en zo weet krijgen van aanwezigheid van uw waardevolle voorwerpen.
 • Indien niets waardevols aanwezig in het voertuig, toon dit: laat uw handschoenkastje en/of kofferzeil open.
 • Voorwerpen die (per uitzondering) toch in de auto blijven liggen, kunnen bij voorkeur in de afgesloten koffer opgeborgen worden. Leg het voorwerp bij vertrek in uw koffer en niet op de plaats van bestemming, zodat een potentiële dief deze handeling niet ziet.
 • Hou een inventaris bij van de serienummers, merk en type van al uw waardevolle voorwerpen. Doe dit ook voor uw GPS, laptop, imei-nr van je GSM,… Het serienummer en imei-nr zijn unieke nummers waardoor de politie de teruggevonden gestolen goederen vlugger kan toewijzen en terugbezorgen aan de rechtmatige eigenaar.
 • Gebruik de PIN-code op uw gps, deze optie is vaak voorzien maar niet standaard geïnstalleerd. Stel deze functie in, na diefstal kan uw gps niet meer gebruikt worden zonder juiste PIN-code.
 • Bewaar uw autosleutels (ook de reservesleutel) in uw woning in een metalen doosje of in een hoesje dat verkrijgbaar is in de handel. De bedoeling is dat de signalen van uw autosleutel niet kunnen opgevangen worden en gebruikt worden om uw voertuig geruisloos te stelen.