Nog heel wat mensen aarzelen om de noodnummers 112 of 101 te bellen en dat is bijzonder jammer !

Wat is 112 ?

"112" is het Europese noodnummer waarnaar mensen in nood in alle 27 lidstaten van de Europese Unie 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 kunnen bellen om onmiddellijke hulp te krijgen van de brandweer, een medisch team of de politie. Je kan het nummer 112 bellen met een vaste of mobiele telefoon. Het Europese noodnummer is overal gratis.

Wanneer het nummer 112 bellen?

...

Je mag naar 112 of 101 bellen als je dringend de brandweer, een ambulance of de politie nodig hebt. Als het niet dringend is, bel je beter de lokale brandweer, je huisarts (buiten de uren de wachtdienst van huisartsen) of de lokale politie.
Er zijn ook nog andere noodnummers voor specifieke problemen, zoals de zelfmoordlijn of het antigifcentrum.

Enkele voorbeelden van wanneer je een nummer MOET bellen: 

  • Als een gebouw, bos of auto in brand staat of wanneer er rook uit een gebouw komt.
  • Mensen die vast of gekneld zitten en uit een vervallen gebouw of een auto geëvacueerd moeten worden.
  • In geval van een ernstig ongeval met gewonden.
  • Wanneer iemand een auto probeert te stelen of beschadigen.
  • Wanneer je slachtoffer of getuige bent van een agressie of gevecht.
  • Als je iemand ziet inbreken in een huis of merkt dat er iemand in jouw woning probeert in te breken of het feit dat je een verdacht persoon ziet die mogelijks een inbraak zal plegen dan bel je eveneens het noodnummer 112. De centrale zal dan onze ploeg op het terrein oriënteren naar het door jou opgegeven adres.
  • Wanneer je getuige bent van een zelfmoordpoging.
  • Als jij of iemand in jouw omgeving bewusteloos is, niet stopt met bloeden of aan het stikken is.

Wat kan ik doen als ik het noodnummer 112 niet kan bereiken?

Het noodnummer 112 is in principe altijd bereikbaar. Blijf rustig op een antwoord wachten wanneer het even duurt tot u iemand aan de lijn krijgt. Haak niet in want daardoor komt u opnieuw aan het einde van de wachtrij te staan. In noodsituaties waarbij de noodnummers 112 en 101 tijdelijk niet bereikbaar zijn door technische problemen, kunnen per provincie uitzonderlijk drie tijdelijke gsm-nummers geactiveerd worden zodat je toch de noodcentrales nog kan bereiken. Deze nummers worden slechts geactiveerd voor de duur van de storing en zijn dus meestal niet actief. Voor Vlaams-Brabant betreft het : 0471512804  -  0471512865  -  0471512877.