Microsoft - phishing

In verscheidene regio’s in ons land trachten oplichters via de telefoon (vaste lijn) geld afhandig te maken. Het probleem is nu bij onze en omliggende politiezones terechtgekomen.

Deze oplichters doen zich voor als Microsoft-medewerker en melden dat ze een virus-alert hebben gekregen van de computer van het slachtoffer. De oplichters gaan slinks te werk en zoeken hun - veelal oudere - slachtoffers op in het telefoonboek. Die worden door de oplichters met naam en adres aangesproken, waardoor de slachtoffers in de waan zijn dat ze echt iemand van Microsoft aan de lijn te hebben. De criminelen weten immers dat heel wat senioren een beperkte computerkennis hebben.
Ze stellen voor om een  programma te downloaden en het scherm dus laten over te nemen. De slachtoffers worden gewezen op een probleempje met een programma. De oplichters lossen het softwareprobleem op en stellen vervolgens voor om permanente Microsoft-bijstand aan te gaan. Dat kan tegen betaling door een ‘abonnement’ af te sluiten. Zelfs wie weigert, kan toch geld kwijtspelen. Doordat ze de controle kunnen overnemen, kunnen ze op slinkse wijze geld overschrijven. Slachtoffers verliezen soms honderd euro's.
Naast het installeren van schadelijke software op je computer, proberen de oplichters wachtwoorden voor internetbankieren te ontfutselen of je een valse transactie met je creditcardgegevens te laten doen.

Enkele tips:
- Microsoft zal je nooit ongevraagd bellen.
- Als je telefoon krijgt van iemand die beweert voor Microsoft te werken, hang dan meteen op.
- Geef nooit je kaartnummer, geheime codes of de codes die op je kaartlezer verschijnen.