Wanneer mag je een fietser inhalen in een bocht?

In Dilbeek zijn wel wat bochtige straten waar zowel auto's als fietsers rijden. Met name de Berchemstraat wordt 's ochtends en 's avonds gefrequenteerd door heel wat doorgaand verkeer.

Verkeersbord bocht

Als bestuurder van een wagen mag je een fietser enkel inhalen wanneer je de tegemoetkomende weggebruikers van ver genoeg kan opmerken om het inhalen zonder gevaar voor ongevallen uit te voeren (artikel 17.1 van het KB van 1 december 1975). 

Het links inhalen van een fietser is verboden bij het naderen van de top van een helling en in bochten, wanneer de zichtbaarheid onvoldoende is, behalve indien kan ingehaald worden zonder de doorlopende witte streep te overschrijden die het voor de tegenliggers bestemde deel van de rijbaan aflijnt.

De bestuurder van een auto moet een zijdelingse afstand van ten minste één meter laten tussen zijn voertuig en de fietser of bestuurder van een tweewielige bromfiets. Hij moet dubbel voorzichtig zijn ten aanzien van fietsende kinderen en bejaarden (artikel 40ter van het KB van 1 december 1975).

Meer info: Inhaalverbod Gedrag tegenover fietsers