ZomerBOB afgerond

Tijdens de maanden juni, juli en augustus hebben we onze aandacht in het verkeer extra gericht op het gebruik van alcohol aan het stuur.

ZomerBOB

Met de festivals en andere grote evenementen die opnieuw konden doorgaan, werd door het VIAS Instituut een oproep gedaan om zeker een BOB te kiezen voor je verplaatsingen. De slogan was 'Deze keer ben ik BOB'. Hiermee wordt de nadruk gelegd dat BOB  geen taak is die steeds door dezelfde persoon opgenomen moet worden.

Wij hebben tijdens deze zomermaanden 1791 ademtesten uitgevoerd; daarvan hadden 45 personen (of 2,5%) te veel gedronken. Dat het gebruik van alcohol aan het stuur de kans verhoogt om betrokken geraken bij een ongeval blijkt ook uit de verdere analyse van de cijfers. Van de 105 ademtesten die werden afgenomen bij een ongeval waren er 9 bestuurders (8,6%) die positief of alarm bliezen. Bij de gerichte controles bedroeg dit percentage 2,1% (36 van de 1686 ademtesten).

In de 2 voorgaande (corona)jaren namen we tijdens de zomerBOB minder ademtesten af: respectievelijk 703 in 2020 (waarvan 50 positief of alarm) en 1509 in 2021 (waarvan 56 positief of alarm).