Officieel persbericht Federaal parket: onderzoek naar een criminele organisatie die in België honderden slachtoffers maakte.

In een dossier van het federaal parket werden op 7 mei 2019, onder leiding van een onderzoeksrechter van Brussel, ongeveer tweehonderd gelijktijdige huiszoekingen in België georganiseerd, voornamelijk in het Brussels gewest, Vlaams-Brabant en Henegouwen.

Het gaat om een bijzonder omvangrijke actie, die de tussenkomst van min of meer 1200 politieagenten van de federale politie en de betrokken lokale politiediensten vereiste. De tussenkomst werd geleid door de federale gerechtelijke politie van Brussel. Er werden drones gebruikt, evenals twee helikopters. De speciale interventie-eenheden van de federale politie kwamen ter versterking tussenbeide.

Ingevolge een vraag tot coördinatie door België aan Eurojust gedaan, heeft de Franse gendarmerie eveneens belangrijke middelen ontplooid rond zeven sites in de nabijheid van de Belgische grens.

Meer dan dertig personen werden van hun vrijheid beroofd en voorgeleid voor de onderzoeksrechter.

Ze worden verdacht van feiten van oplichting en criminele organisatie.

Het gaat voornamelijk over vermeende oplichtingen  in verband met de verkoop van voertuigen via  het internet.

De vermeende handelingen van de criminele organisatie hebben op Belgisch grondgebied honderden slachtoffers gemaakt. Soms werd er gebruik gemaakt van  bedreigingen of zelfs van geweld.

Voor meer uitleg wordt woensdag 8 mei 2019, om 17 uur, een persconferentie georganiseerd in de lokalen van het federaal parket, Wolstraat 66, 1000 Brussel.