Persbericht: Controle politiezone TARL in samenwerking met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen en Vlaamse Belastingdienst in Ternat op 11 februari 2020

Op dinsdag 11 februari 2020 heeft de politiezone TARL op de Assesteenweg in Ternat een verkeersactie georganiseerd. De actie gebeurde in samenwerking met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en de Vlaamse belastingdienst (VlaBel).

Door de politie werden er 2 bestuurlijke aanhoudingen wegens illegaal verblijf uitgevoerd. Deze kregen dan ook het bevel om het grondgebied te verlaten. Er werden tevens 2 personen betrapt op illegale tewerkstelling en zwartwerk. Daarnaast werden er ook 18 verkeersinbreuken vastgesteld wegens: het niet dragen van een veiligheidsgordel (5x), GSM-gebruik achter het stuur (2x), het negeren van het bord C31, namelijk het verbod om links af te slaan wanneer men van een afrit komt in Ternat (4x), het niet dragen van het rijbewijs, het beschikken over een verlopen keuringsbewijs (3x), het niet in bezit zijn van een geldig verzekeringsbewijs, het onleesbaar zijn van de nummerplaat, een inbreuk inzake tuning. 1 bestuurder stond geseind met een ontzetting van het recht tot sturen, het voertuig werd inbeslaggenomen. 

De Vlaamse belastingdienst inde in totaal voor €17.073,28 aan openstaande verkeersbelastingen. De personen met de openstaande belastingen werden opgemerkt via een ANPR-camera. Deze camera geeft melding wanneer er een nummerplaat gedetecteerd wordt waaraan nog openstaande belastingen verbonden zijn. Hierdoor is het mogelijk deze personen zeer gericht uit het verkeer te halen tijdens een controle.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen controleerde 56 voertuigen op onder andere de hygiënische omstandigheden van de koelwagen, de toestand van de producten en de temperatuur in de koelwagen. Het FAVV deelde 1 waarschuwing uit, dit houdt onder meer in dat de persoon in kwestie op een later tijdstip opnieuw een controle moet laten uitvoeren. Er werd ook 1 controle uitgevoerd in het kader van vervoer van levende dieren, deze zaak zal nog verder onderzocht worden.