Persbericht: Grootscheepse internationale politionele en gerechtelijke actie vanuit België

Met de toestemming van de met de zaak belaste onderzoeksrechter (en in overleg met de Procureur de la République de la Juridiction Inter-Régionale Spécialisée – JIRS) deelt de procureur des Konings van Bergen-Doornik het volgende mee:

In het kader van de strijd tegen de grensoverschrijdende georganiseerde criminaliteit verleent EUROPOL een permanente en gestructureerde steun aan de lidstaten via allerlei projecten op het vlak van analyse, coördinatie en ondersteuning ter plaatse.

Het project @ON, gefinancierd door de Europese Commissie en aangestuurd door de Italiaanse DIA (Direzione Investigativa Antimafia) met 7 lidstaten waaronder België, heeft de afgelopen dagen specifieke steun verleend in de strijd tegen maffia-organisaties. Op 3, 4 en 5 april 2019 hebben de gerechtelijke autoriteiten van Bergen-Doornik een grootscheepse operatie uitgevoerd in het kader van een onderzoek van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van Bergen-Doornik naar een Albanese polycriminele organisatie die onder meer actief is in grootschalige cannabisproductie, cocaïnehandel, prostitutie, mensenhandel, valse documenten en witwassen.

Albanese maffiaclans vormen al sinds enkele jaren een internationale criminele bedreiging die verschillende Europese landen de laatste tijd in kaart hebben gebracht.

België heeft sinds 2004 een grote expertise opgebouwd in de strijd tegen deze criminele organisaties via een monitoring en aandachtspunten die ook zijn terug te vinden in het Nationaal Veiligheidsplan (NVP) 2016-2019.  Frankrijk maakte onlangs melding van die bedreiging in zijn jaarlijkse analyse van de georganiseerde criminaliteit en landen zoals Schotland en Engeland rekenen de Albanese maffia tot de meest schadelijke criminele organisaties op hun grondgebied.



De Albanese maffiaclans zijn polycrimineel, uiterst mobiel, opportunistisch en spelen in op de ontwikkelingen van hun omgeving. Sinds enige tijd zijn ze zich intensief gaan toeleggen op de cannabisteelt in België.  In de afgelopen 2 jaar heeft de politie tientallen plantages van het Albanese milieu ontdekt en ontmanteld.



In het kader van dit onderzoek werd een sterk gestructureerde en goed draaiende organisatie blootgelegd na de ontmanteling van een cannabisplantage in Harmignies (Bergen) in april 2018 en de informatie die naar aanleiding hiervan werd vergaard.



De organisatie was actief in heel België, maar ook in Frankrijk, Nederland, Italië en Engeland. De belangrijkste verdachten bevonden zich in Brussel, Luik en Amsterdam. Ze beheerde minstens een vijftiental cannabisplantages in België en in Revin in het noorden van Frankrijk.

De verdachten gebruikten georganiseerde teams van professionele pluksters uit de regio Eindhoven om de planten te oogsten. Ze waren ook actief in cocaïnehandel, mensenhandel, prostitutie, valse documenten en wasten hun criminele vermogens wit door te investeren in de vastgoedmarkt in België en elders in Europa.



De grootschalige operatie van de voorbije dagen heeft ertoe geleid dat de politionele en gerechtelijke overheden 63 personen hebben aangehouden, van wie momenteel 15 reeds onder aanhoudingsbevel zijn geplaatst en 3 in verdenking gesteld.

Daarvan werden zeven verdachten aangehouden in Nederland. Tegen drie van hen heeft de Bergense onderzoeksrechter een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd en 2 werden in Frankrijk aangehouden.



Een verdachte die in samenwerking met de Direzione Investigativa Antifama (DIA) geïdentificeerd en gelokaliseerd werd, maakt ook het voorwerp uit van een Europees aanhoudingsbevel, uitgevaardigd door de Italiaanse gerechtelijke autoriteiten van Bologna wegens drugshandel.



Twee andere verdachten die donderdag in Antwerpen werden aangehouden, maken ook het voorwerp uit van Europese aanhoudingsbevelen uitgevaardigd door het Verenigd Koninkrijk wegens cocaïnehandel.



Een verdachte maakt ook het voorwerp van een internationale aanhoudingsbevel uitgevaardigd door Servië.



Tegen 9 personen die banden hebben met de criminele organisatie heeft de Dienst Vreemdelingenzaken een uitwijzingsprocedure opgestart.



De operatie vond plaats in samenwerking met de Franse Gendarmerie en de magistraten van de JIRS Rijsel. Ze heeft de Franse collega's ook in staat gesteld om tegelijkertijd op te treden in een zaak van mensenhandel waarbij voor een deel dezelfde verdachten betrokken waren.



Als balans van de operatie kunnen we concreet vermelden:



- de ontmanteling van 15 cannabisplantages in Bergen, Jurbise, Braine-le-Château (reeds toevallig ontmanteld in november 2018), Blaugies, Charleroi, Tarciennes, Herstal, Fléron, Soumagne, Juprelle, Rochefort, Genk, Brussel, Affligem, Antwerpen en Revin in Frankijk aan de grens, in de buurt van Couvin;



- de inbeslagname van 8255 cannabisplanten en 200 gr cocaïne;



- de inbeslagname van +/- € 86 000  en $ 1000  cash;



- de inbeslagname van 6 voertuigen waarvan 4 luxewagens (Ferrari, Porsche, Mercedes);



- de inbeslagname van talrijke valse identiteitsdocumenten en verschillende foto’s die gebruikt werden om deze te maken;



- de inbeslagname van 55 gsm’s en gps-toestellen, 10 computers, luxehorloges en juwelen, baar goud



De interventies werden gecoördineerd door de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van Bergen, met steun ter plaatse van Europol en het project @ON en de medewerking van een groot aantal Belgische FGP's (Brussel, Luik, Charleroi, Waals-Brabant, Luxemburg, Namen, Limburg, Antwerpen, Halle-Vilvoorde), alsook de steundiensten (CSD) van de directeur-coördinator van Henegouwen, de lokale politiezones waar de plantages gelegen waren, de Franse Gendarmarie (recherche van Reims en Revin), de Nederlandse Nationale Recherche, de Politie Limburg-Zuid en Oost-Brabant, de Italiaanse DIA en de Londense Metropolitan Police.



In totaal werden 645 politiemensen en gendarmes ingeschakeld in deze operatie, waarvan 350 in België, 220 in Frankrijk en 75 in Nederland.

De interventies kregen steun van de Belgische speciale eenheden, drugs- en geldhondengeleiders en de GIGN in Frankrijk.



De FGP Bergen zal het onderzoek samen met de betrokken landen voortzetten onder leiding van onderzoeksrechter Véronique Hanton.