Persbericht: inbeslagname 100 gram cannabis en aanhouding door onderzoeksrechter na controleactie i.s.m. vervoersmaatschappij De Lijn en de hondensteun van de Federale Politie op 4 oktober 2019.

Op 4 oktober 2019 heeft de politiezone TARL een controleactie georganiseerd in samenwerking met vervoersmaatschappij De Lijn. De hondensteun van de federale politie leverde bijstand. Deze actie kaderde binnen de overlastproblemen op de bussen en rond de haltes van de VVM DE LIJN.

 

logo patch pz tarl

Aan de halte ‘schoon verbond’ op het kruispunt van de N8 met de Omer De Vidtslaan te Roosdaal werden 20 bussen gecontroleerd op lijn Ninove – Brussel (lijn 128), Brussel – Ninove (lijn 126) en Essene – Leerbeek (lijn 625). Controleurs van vervoersmaatschappij De Lijn controleerden in totaal 675 reizigers en stelden 26 processen-verbaal voor reizen zonder geldig vervoersbewijs op.  Voor de betrokkenen kan dit leiden tot een administratieve geldboete.

De alcoholcontroles van de buschauffeurs waren allen negatief. 2 voetgangers werden geverbaliseerd wegens negeren van het rood licht. Er werd 1 proces-verbaal opgesteld wegens aantreffen van sigaretten zonder fiscale zegels. 1 reiziger zonder verblijfsrecht werd ter beschikking gesteld van de dienst Vreemdelingenzaken.

Bij 2 reizigers werd een gebruikershoeveelheid marihuana (< 3 gram) aangetroffen na markering door de drugshond. Bij 1 reiziger werd 100,9 gram marihuana aangetroffen. Tijdens de daaropvolgende huiszoeking werd 370 euro en 2 GSM’s in beslag genomen met het oog op verder onderzoek.. De betrokkene werd voorgeleid voor de onderzoeksrechter en onder aanhoudingsmandaat geplaatst in de gevangenis van Sint-Gillis.

Te Affligem werden 9 bussen gecontroleerd op de lijnen Brussel – Aalst (lijn 214) en lijn Essene – Essene (lijn 625). Controleurs van vervoersmaatschappij De Lijn controleerden in totaal 160 reizigers en stelden 6 processen-verbaal voor reizen zonder geldig vervoersbewijs op.  Voor de betrokkenen kan dit leiden tot een administratieve geldboete.

De alcoholcontroles van de buschauffeurs waren allen negatief. Bij 3 reizigers werd een gebruikershoeveelheid marihuana/hasj (< 3 gram) aangetroffen na markering door de drugshond. Bij 1 reiziger werd meer dan een gebruikershoeveelheid marihuana aangetroffen (7,43 gram). De GSM van de betrokkene werd in beslag genomen met het oog op verder onderzoek. 1 bestuurder van een personenwegen werd geverbaliseerd voor het niet dragen van de gordel.

De onderschepte drugs tonen het belang aan van dergelijke controleacties. Ook de chauffeurs van vervoersmaatschappij De Lijn waren tevreden met de actie aangezien deze bijdraagt aan de veiligheid van alle reizigers.