Persbericht: PACE-verkeersactie met bijstand aspirant-inspecteurs PIVO in Groot-Bijgaarden en Zellik 26 januari 2020

Op zondag 26 januari 2020 hebben de politiezones Asse-Merchtem-Opwijk-Wemmel (AMOW), politiezone Dilbeek en politiezone Ternat-Affligem-Roosdaal-Liedekerke (TARL), in het kader van hun samenwerking binnen de politieassociatie centrum (PACE), een verkeersactie georganiseerd in Groot-Bijgaarden en Zellik. Tijdens de actie kreeg de politieassociatie de bijstand van aspirant-inspecteurs uit het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding die op die manier konden proeven van het echte terreinwerk.

In Groot-Bijgaarden werden 693 bestuurders gecontroleerd op alcoholintoxicatie. 6 bestuurders bliezen positief waardoor hun rijbewijs werd ingehouden. Er werden ook 1.429 voertuigen gecontroleerd op snelheid. 230 voertuigen (16,1%) overtraden de toegelaten snelheid van 50km/u. De hoogste snelheid betrof 114km/u. 2 personen testten positief op drugs.

In Zellik werden 1.248 bestuurders gecontroleerd op alcoholintoxicatie. 7 bestuurders bliezen positief. Van 4 bestuurders werd het rijbewijs ingehouden. Voor 3 andere bestuurders werd het rijbewijs ingetrokken voor 15 dagen waardoor zij zich moeten verantwoorden voor de politierechtbank. Er werden ook 1.903 voertuigen gecontroleerd op snelheid. 293 voertuigen (15,4%) overtraden de toegelaten snelheid van 50km/u. De hoogste snelheid betrof 89km/u. 3 personen testten positief op drugs.

In totaal werden er 133 verkeersinbreuken vastgesteld. De politie stelde 37 inbreuken op de gordeldracht vast. 8 bestuurders gebruikten hun GSM tijdens het rijden. 16 bestuurders waren geen houder of niet in het bezit van hun rijbewijs. In twee gevallen werd het voertuig inbeslaggenomen. 14 bestuurders hadden hun identiteitskaart niet op zak. 4 personen pleegden een inbreuk op de voorwaarden van hun voorlopig rijbewijs en 1 bestuurder begaf zich tijdens een verval van het recht op sturen toch op de openbare weg.

Verder werd ook geverbaliseerd voor negeren van de wegmarkering en verkeersborden. Wegens een inbreuk op de ladingszekering werd ter plaatse een boete van 1.000 euro geïnd. Er werden ook 15 fout geparkeerde voertuigen vastgesteld.

Bij 18 voertuigen was het keuringsbewijs vervallen. 3 voertuigen bleken niet verzekerd te zijn en werden inbeslaggenomen. 1 voertuig was niet ingeschreven. Bij 1 voertuig was de technische staat niet in orde. 11 voertuigen waren niet in orde met de boorddocumenten.

De politie stelde 1 proces-verbaal wegens zwartwerk op en controleerde 1 persoon zonder geldige verblijfsvergunning.