Persbericht: weekoverzicht (25 mei tot 1 juni 2020) handhaving van coronamaatregelen Politiezone TARL: 15 processen-verbaal  

De politiezone TARL heeft elke dag 3 extra patrouilles op de baan voor de handhaving van corona-maatregelen. De noodzaak aan handhaving blijkt uit onderstaande tussenkomsten van het voorbije weekend. Burgers kunnen zowel verdachte handelingen, personen of voertuigen als inbreuken op de corona-maatregelen melden via het 101 noodoproepnummer. Deze tussenkomsten beogen toezicht op de naleving van de overheidsmaatregelen en het minimaliseren van het aantal besmettingen. Onze politiemedewerkers doen dit met gevaar voor hun eigen gezondheid en die van hun naasten. Overtreders werken het aantal besmettingen enkel maar in de hand en belasten onnodig de zorghulpverlening door dokters en in de ziekenhuizen. 

Samen werken aan veiligheid. Samen tegen corona! Evalueer of je handelingen verspreiding van het virus in de hand kunnen werken. Zo ja, stel ze uit of voer ze niet uit. Consulteer https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/ of raadpleeg de infonummers bij twijfel: 0800 14 689. 

logo

Op donderdag 28 mei werden er in totaal 3 processen-verbaal opgesteld in het kader van coronamaatregelen in Liedekerke.  

In het Warandepark werden 3 personen, die samen alcohol aan het drinken waren en in het bezit van cannabis waren, geverbaliseerd voor niet-essentiële verplaatsingen.   

Op zondag 31 mei werden er in totaal 6 processen-verbaal opgesteld in het kader van coronamaatregelen in Liedekerke.  

In de Poortstraat waren 6 personen samen alcohol aan het drinken aan een picknicktafel. Ze werden allen geverbaliseerd voor niet-essentiële verplaatsingen, inbreuken op het samenscholingsverbod en niet naleven van social distancing.

Op maandag 1 juni werden er in totaal 6 processen-verbaal opgesteld in het kader van coronamaatregelen in Liedekerke.

In de Sportlaan werden 6 personen geverbaliseerd voor inbreuken op het samenscholingsverbod. Na een eerdere waarschuwing bleven zij rondhangen aan het afgesloten voetbalterrein.

Nabeschouwing Pinksterweekend

Het schitterende weer van afgelopen verlengd Pinksterweekend heeft er voor gezorgd dat er veel mensen zich naar buiten begaven. Spijtig genoeg ging dit vaak gepaard met een laks omspringen met bepaalde corona maatregelen, in het bijzonder de anderhalve meter afstand tussen personen. We herinneren graag aan het feit dat picknicken in het park op datum van vandaag niet is toegestaan. Hoewel ijssalons de deuren mogen openen, mits naleving van strikte voorwaarden, is het niet aangewezen om in de buurt te blijven rondhangen en is een afstand van anderhalve meter de volstrekte minimum.

Via deze weg wordt er dan ook een warme oproep gedaan om niettegenstaande de versoepeling van de maatregelen de verschillende maatregelen te blijven respecteren.  De naleving van de maatregelen blijft immers noodzakelijk om er voor te zorgen dat de besmettingen blijven dalen.

Vervolgingsbeleid parket Halle-Vilvoorde 

Het parket Halle-Vilvoorde voorziet de overtredingen op de afgekondigde corona-maatregelen consequent en prioritair van een strafrechtelijk gevolg. Meerderjarigen en rechtspersonen ontvangen in eerste instantie een voorstel tot betaling van een minnelijke schikking van 250 euro (particulieren) of 750 euro (rechtspersonen). Wanneer er sprake is van recidive, worden de betrokkenen onmiddellijk gedagvaard op een thema-zitting van de correctionele rechtbank, op een nog te bepalen datum. Voor minderjarige overtreders voorziet het parket een gepaste reactie. 

In geval van niet-betaling, geen betaling binnen de voorziene termijn of geen volledige betaling van de minnelijke schikking wordt er overgegaan tot rechtstreekse dagvaarding. De personen die reeds antecedenten hebben op het vlak van het niet-naleven van de coronamaatregelen zullen onmiddellijk gedagvaard worden. Alle gedagvaarde dossiers zullen worden vastgesteld op themazittingen op nog te bepalen data. 

In geval van andere inbreuken zoals het bewust spuwen, niezen of hoesten naar andere personen zal een apart proces-verbaal worden opgesteld dat, naargelang de context, aanleiding zal geven tot een strengere minnelijke schikking, een rechtstreekse dagvaarding of een voorleiding bij de onderzoeksrechter met oog op het verkrijgen van een aanhoudingsbevel.