Persbericht: wijkpolitie Liedekerke en Affligem controleren op fietsverlichting – 24 januari 2023

Fietsverlichting

Op dinsdag 24/01/2023 hebben de wijkpolitie van Liedekerke en Affligem in de stationsomgeving te Liedekerke controles uitgevoerd op reglementair gebruik van de fietsverlichting.

In totaal werden 249 fietsers gecontroleerd. 17 (6,8%) fietsers hadden geen fietsverlichting.

Fietsers die niet in regel waren met hun fietsverlichting werden door de politiezone TARL voorzien van een licht zodat de weg naar school kon worden verdergezet. 

Ouders van minderjarige fietsers die tijdens meer dan 1 controle in overtreding waren zullen per brief of na bezoek van de wijkagent erop gewezen worden dat hun kind uit het verkeer werd gehaald omdat de fietsverlichting geheel of gedeeltelijk ontbrak en daarbij wordt gevraagd de algemene staat van de fiets van hun kind regelmatig te controleren. 

In de donkere wintermaanden is het 's ochtends nog laat donker en schemert het 's avonds snel. In die omstandigheden is het belangrijk dat fietsers zichtbaar zijn en zichzelf zichtbaar maken voor andere weggebruikers. Bovendien bepaalt het wegverkeersreglement dat de fietslichten moeten aanwezig en in werking zijn tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag. Ook in alle omstandigheden waarbij het zicht beperkt is tot ongeveer 200 meter vereisen dat de fietsverlichting brandt.